Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αδεια ειδικού σκοπού: Στο τραπέζι η επαναφορά της λόγω κρουσμάτων στα σχολεία

Την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς μαθητών έως 14 ετών εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την πίεση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Ηδη κατά τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων τα κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές έφτασαν τα 25.000, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς, δεδομένου ότι πολλά από τα παιδιά που νοσούν πάνε νηπιαγωγείο ή δημοτικό.

Προβληματισμό προκαλεί η πιθανότητα να κλείσουν τμήματα τις επόμενες ημέρες λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε μία τάξη, κάτι που θα φέρει τα πάνω - κάτω για τους εργαζόμενους γονείς.

Στο τραπέζι έχει πέσει ήδη το σενάριο επαναφοράς του μέτρου της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών που είναι θετικοί στον ιό, αλλά και για όσους έχουν παιδιά σε σχολικά τμήματα που κλείνουν. Το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχει και είναι σε ισχύ από την πρώτη καραντίνα, αλλά για να ενεργοποιηθεί ξανά χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Στο πλαίσο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Παιδεία, Εργασίας και Οικονομικών εξετάζουν την πιθανότητα να επαναφέρουν το μέτρο, που αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Ποιους αφορά η άδεια 

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.

Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ