Νέα
 • ΓΔ: 1014.47 -0.56%
 • Τζίρος: 47,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επίδομα 400: Αντιδρούν οι επιστήμονες για το ψαλίδι στους δικαιούχους

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Απάντηση στο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ στους επιστήμονες δίνουν με ανακοίνωσή τους οι επιστημονικοί φορείς της χώρας. Σε αυτήν εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν 4 από τους 9 φορείς που συμμετέχουν στον διάλογο μέχρι σήμερα, ενώ τονίζουν ότι εμμένουν στις απόψεις τους ως προς το ύψος του προς διανομή ποσού, τα εισοδηματικά κριτήρια, τους δικαιούχους αλλά κυρίως την ταχεία διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι Επιστημονικοί Φορείς της Χώρας σε έκτακτη συνεδρίαση μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη και σε απάντηση του από 21/1/2021 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, προβαίνουν στις κάτωθι επισημάνσεις:

 1. Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν 4 από τους 9 φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο μέχρι σήμερα.
 2. Εμμένουν στις απόψεις τους, όπως αυτές από την πρώτη στιγμή είχαν διατυπωθεί στην από 22/12/2020 επιστολή τους (σ.σ.: βλ. παρακάτω) προς τον υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση, τόσο ως προς το ύψος του προς διανομή ποσού (το οποίο προέρχεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων Επιστημόνων, δημιουργηθέν από ίδιους πόρους από το 2011 έως σήμερα), τα εισοδηματικά κριτήρια, τους δικαιούχους αλλά κυρίως την ταχεία διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.
 3. Ζητούν από την Κυβέρνηση την εφαρμογή όσων δεσμεύσεων έχει λάβει απέναντί τους και να επανεξετάσει τις τροποποιημένες θέσεις της, όπως αυτές το πρώτον εκφράστηκαν στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
 4. Ζητούν την άμεση ανάρτηση της Πλατφόρμας Υποβολής Αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων στο "ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ".

Για τους Επιστήμονες της Χώρας όλα αυτά είναι πρωτίστως θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού της αποστολής και του ρόλου τους.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 • Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος
 • Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
 • Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
 • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
 • Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
 • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
 • Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
 • Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
 • Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος».

Τι είχαν προτείνει οι επιστημονικοί φορείς

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020, σε επιστολή τους προς τον τότε υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι επιστημονικοί φορείς είχαν προτείνει:

 1. Την καταβολή χορηγήματος 400 ευρώ σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 66 του ν.4756/2020, οι οποίοι κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης δεν έχουν οποιαδήποτε ενεργή έμμισθη απασχόληση, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, δεν λαμβάνουν σύνταξη προσωρινή ή οριστική ή υπό καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχου και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα.
 2. Την αποδέσμευση κονδυλίου 50.000.000 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΕΤΑΑ και του απαιτουμένου κονδυλίου από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΟΑΕΕ για την καταβολή του άνω χορηγήματος.
 3. Η καταβολή του χορηγήματος γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ. Το επίδομα, όπως ορίζει και η σχετική διάταξη, είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές έναντι οιουδήποτε τρίτου.
 4. Σε περίπτωση που τα προς διάθεση κεφάλαια δεν επαρκούν, το επίδομα να χορηγηθεί στους οικονομικά ασθενέστερους ασφαλισμένους, κατά αύξουσα σειρά και μέχρι εξαντλήσεως των άνω κονδυλίων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια που ανάγονται στη χρήση τρέχοντος έτους (2020).
 5. Η καταβολή του χορηγήματος θα γίνεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον ασφαλισμένο, η οποία θα υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των δηλωθέντων εσόδων Ιανουαρίου έως και Νοεμβρίου 2020.
 6. Σε κάθε ασφαλισμένο που νόσησε ή θα νοσήσει από Covid-19 να καταβληθεί χορήγημα 800 ευρώ και σε κάθε οικογένεια θανόντα από Covid-19 χορήγημα 2.000 ευρώ, με την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών.

Την επιστολή υπέγραφαν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γεώργιος Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Κ. Βερβεσός, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιος Ρούσκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος Δημοσθένης Τσιριγώτης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σπυρίδων Μάμαλης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ