Νέα
  • ΓΔ: 1452.61 +0.39%
  • Τζίρος: 33,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν στο νέο ταμείο το 2023 - Ερχεται το MyTeka

Tο Ταμείο Eπικουρικής Kεφαλαιοποιητκής Ασφάλισης (TEKA), που άνοιξε την αυλαία του πριν από 6 μήνες εντάσσοντας 50.000 νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ, σε βάθος χρόνου το 2050 προβλέπεται ότι θα έχει 2,5 εκατ. ασφαλισμένους και συσσωρευμένο κεφάλαιο στους ατομικούς κουμπαράδες ύψους 56 δισ. ευρώ.

Ποιοι ασφαλισμένοι εντάσσονται στο ΤΕΚΑ

Από 1/1/2022 όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας) υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.

Από 1/1/2023 θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ:

  • Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο Κλάδο στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31.12.2023.
  • Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Στη χθεσινή εκδήλωση για το ΤΕΚΑ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους νέους κάτω των 35 ετών να ενταχθούν εθελοντικά στο νέο ταμείο για να εξασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη.

Κομβικό σημείο για τη λειτουργία του ταμείου θα είναι η ψηφιακή εφαρμογή MyTeka, που θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα για τους μη μισθωτούς και στη συνέχεια για τους μισθωτούς. Οι ασφαλισμένοι μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αποδόσεων των εισφορών τους που συσσωρεύονται στους ατομικούς κουμπαράδες.

Σε τρεις φάσεις η επενδυτική στρατηγική του Ταμείου

Κατά την πρώτη, μεταβατική, περίοδο που θα διαρκέσει ένα εξάμηνο οι επενδύσεις των εισφορών των ασφαλισμένων θα επενδυθούν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου (υψηλότοκες καταθέσεις του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος). Αυτό αποφασίστηκε καθώς η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της επενδυτικής στρατηγικής.

Ωστόσο όταν εκλεγεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου τον Σεπτέμβριο του 2022 που θα διαμορφώσει τη νέα στρατηγική, θα ακολουθήσουν δύο χρονικές φάσεις κατά τις οποίες θα υπάρξουν εναλλακτικές επιλογές με βάση τη  διαβάθμιση του ρίσκου των τοποθετήσεων των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων.

Έτσι, κατά τη δεύτερη περίοδο που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024 θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ ένα βασικό συνταξιοδοτικό-επενδυτικό προϊόν (default) που θα συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του. Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα έχει δομή κύκλου ζωής. Δηλαδή, η σύνθεσή του θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου και θα αντιστοιχεί σε σύνθεση με υψηλότερο ρίσκο για τους νεότερους σε ηλικία ασφαλισμένους, το οποίο βαθμιαία θα μειώνεται καθώς ο ασφαλισμένος θα πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Κατά την τρίτη περίοδο (από τις αρχές 2025 και πέρα), μετά και την προσθήκη των προαιρετικά ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ (γεννηθέντων μετά την 1/1/1987), η δομή κύκλου ζωής στο default χαρτοφυλάκιο θα αποκτήσει και λειτουργική διάσταση. Δηλαδή, τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων «απελευθερώνονται» και θα περιλαμβάνουν και άλλα κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα διαβαθμισμένου ρίσκου για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Ο ασφαλισμένος θα κατατάσσεται αυτομάτως στο default χαρτοφυλάκιο και θα μπορεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να επιλέξει διαφορετικό χαρτοφυλάκιο ή συνδυασμό χαρτοφυλακίων. Εάν το επιθυμεί, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει το χαρτοφυλάκιό του κάθε τρία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση του ΤΕΚΑ προς τους ασφαλισμένους θα είναι να εμπιστευτούν τους επαγγελματίες διαχειριστές του Ταμείου και να παραμείνουν στο default χαρτοφυλάκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ