Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εργασία: Σε ποια χώρα τα γραφεία αδειάζουν την Παρασκευή και την Δευτέρα

Κατά 1,5 ημέρα μειώθηκε η εργάσιμη εβδομάδα στο γραφείο στην Βρετανία, με την Παρασκευή μάλιστα να είναι η πιο δημοφιλής ημέρα για δουλειά από το σπίτι. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία Advanced Workplace Associates (AWA), με την συμμετοχή βρετανικών εταιρειών με περίπου 50.000 εργαζόμενους.

Η έρευνα έδειξε πως η τηλεργασία κρατά γερά στη βρετανική αγορά εργασίας, με το μέσο όρο παρουσίας στο γραφείο να φτάνει μόλις το 29%. Σε μια στάνταρ πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, αυτό μεταφράζεται σε 1,45 μέρες.

Τα γραφεία αδειάζουν ειδικά την Παρασκευή, με την φυσική παρουσία των εργαζομένων να πέφτει στο 13%, ενώ και το ένα πέμπτο των εργαζομένων (το 19%) δουλεύει από το σπίτι τις Δευτέρες. Η υψηλότερη προσέλευση στα γραφεία είναι την Τετάρτη.

«Εξαιτίας της πανδημίας, το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το τζίνι που βγήκε από το μπουκάλι (και δεν θα ξαναμπεί)» εξηγεί ο Άντριου Μόσον, της AWA.

Μεταξύ των διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων, ο τραπεζικός είναι αυτός που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά φυσικής παρουσίας των εργαζομένων στα γραφεία, στο 47% κατά μέσο όρο σε εβδομαδιαία βάση. Στο αντίθετο άκρο, με μόλις 15% των εργαζομένων να πηγαίνει στο γραφείο είναι ο τεχνολογικός κλάδος και ο κλάδος των logistics.

Ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι το γεγονός πως διαπιστώθηκε πως, ακόμη και οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να υποχρεώσουν το προσωπικό να προσέλθει στα γραφεία έστω για τρεις ημέρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη αντίσταση, με τους εργαζόμενους να απαντούν με 2,1 ημέρες παρουσίας.

«Ακόμη και αν οι εργοδότες προσπαθήσουν να υποχρεώσουν το προσωπικό να δουλέψει στο γραφείο για δύο ή τρεις ημέρες, οι εργαζόμενοι δεν συμμορφώνονται» εξηγεί ο Μόσον. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως εργοδότες πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα με το προσωπικό, ώστε να βρίσκουν πιο έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις που θα ταιριάζουν στον τρόπο ζωής του προσωπικού, κάτι που θα εξοικονομεί στις επιχειρήσεις και χρήματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ