Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Δημοφιλή εστιατόρια υιοθετούν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Πηγή: Facebook LPM Restaurant & Bar

Ενα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στο Ντουμπάι υιοθετεί την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Το LPM Restaurant & Bar, παλαιότερα γνωστό ως La Petite Maison, ανακοίνωσε ότι το προσωπικό θα εργάζεται ελαφρώς λιγότερες ώρες την εβδομάδα και θα διατηρεί τον ίδιο μισθό. Το ίδιο θα ισχύει και στα δύο υποκαταστήματα της LPM στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το γαλλικό εστιατόριο με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προσελκύσει ή να διατηρήσει τους καλύτερους υπαλλήλους του, σε έναν τομέα υψηλού ανταγωνισμού. «Ήταν πραγματικά απαραίτητο να δράσουμε», τόνισε η Alexandra Audon, διευθύντρια επιχειρήσεων της LPM στη Μέση Ανατολή,  αναφερόμενη «σε μια εποχή που όλοι μιλούν για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Στο LPM, πλέον το προσωπικό θα εργάζεται κατά τρεις ώρες λιγότερο την εβδομάδα.

Επιτυχημένο πείραμα

Η απόφαση αυτή λήφθηκε ενώ εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας.

Μελέτες που προέκυψαν από την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων πέρυσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μέτρο λειτούργησε θετικά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 88% των εταιρειών που δοκίμασαν τη τετραήμερη εβδομάδα πέρυσι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα λειτούργησε καλά.

Κι άλλα εστιατόρια ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με τα ωράρια του προσωπικού τους. Ο Νεοϋορκέζος σεφ Νταν Μπάρμπερ αναθεώρησε το πρόγραμμα στο Blue Hill στο Stone Barns, έτσι ώστε τα μέλη του προσωπικού να περνούν τα δύο τρίτα του χρόνου τους κάνοντας τις δουλειές τους στο εστιατόριο και το ένα τρίτο στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Πληθώρα βιογραφικών

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δοκιμάζεται πιο συχνά στους τομείς της τεχνολογίας, των οικονομικών, των υπηρεσιών και σε δουλειές γραφείου παρά στον τομέα της εστίασης, αναφέρει  ο Joe O'Connor, διευθυντής και συνιδρυτής του Work Time Reduction Center of Excellence και πρώην διευθύνων σύμβουλος αξιωματικός του 4 Day Week Global. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι υπάρχει λιγότερη χαλαρότητα στα εστιατόρια.

«Πιθανώς απαιτεί μια κάπως πιο καινοτόμο προσέγγιση», λέει ο O'Connor. Ωστόσο, το έχει δει να πετυχαίνει. Ορισμένα εστιατόρια έχουν αυτοματοποιήσει ορισμένες διαδικασίες, όπως κρατήσεις ή πληρωμές.

Οι εταιρείες που προσφέρουν την ίδια αμοιβή για λιγότερες ώρες εργασίας λαμβάνουν πληθώρα βιογραφικών, αναφέρει ο O'Connor.

Η LPM δοκίμασε τη νέα εβδομάδα εργασίας για αρκετούς μήνες σε κάθε τοποθεσία: το Ντουμπάι, με 110 μέλη προσωπικού και το Άμπου Ντάμπι, που έχει 67 άτομα προσωπικό.

Η LPM θέλει να επεκτείνει την ιδέα και στα άλλα εστιατόρια της στη Μέση Ανατολή στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Το να ακολουθήσει το παράδειγμα στα άλλα τέσσερα υποκαταστήματά της —στην Κύπρο, το Λονδίνο, το Μαϊάμι και το Χονγκ Κονγκ— μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο, είπε η Audon, εν μέρει επειδή η εργατική νομοθεσία ποικίλλει.

«Όλοι γνωρίζουμε τη συνταγή: Ευτυχισμένο προσωπικό, χαρούμενος επισκέπτης», τονίζει η Audon. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δουλέψεις».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ