Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Τι αυξήσεις προτείνουν οι εργοδότες - Το επικρατέστερο σενάριο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μελέτες των επιστημονικών ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων, της ΤτΕ, του ΚΕΠΕ και άλλων φορέων, οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν έως αύριο 3 Φεβρουαρίου τα υπομνήματά τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και οι φορείς που περιγράφουν στις εκθέσεις τους το νέο κατώτατο μισθό, χωρίς να προσδιορίζουν ποσοστό αύξησης, δίνουν έμφαση  στα προβλεπόμενα οικονομικά μεγέθη για το 2023 τα οποία υποχωρούν, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων έναντι του πληθωρισμού.

►Διαβάστε σπίσης: Κατώτατος μισθός: Τέταρτος χαμηλότερος σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο πληθωρισμός το 2023 θα κινηθεί στο 5%, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στο 3,7%, ενώ αναιμική έως 1,8% προβλέπονται και οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Προτάσεις και επικρατέστερο σενάριο

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου 2023 να κυμαίνονται από 5,5% έως το πολύ 7%.

Δηλαδή, θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 713 κατ' ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα (αύξηση κατά 39 ευρώ μηνιαίως).

Ωστόσο, το σενάριο που κερδίζει έδαφος, καλύπτοντας ουσιαστικότερα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων, είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως 7% ή και 7,75%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 763 με 768 ευρώ (αύξηση 55 ευρώ μηνιαίως).

Τι λένε οι «μεγάλοι» εργοδότες

Κύκλοι του ΣΕΒ (μέσω του ΙΟΒΕ που εκπονεί τη μελέτη) «φωτογραφίζουν» μια λογική αύξηση 5,5%-6% ή 6% -7%, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός, αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνουν έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Επαναφέρουν, δηλαδή, το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους, να γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους.

Παράλληλα με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αντί για αύξηση στο μισθό παρέχουν στους εργαζόμενους κουπόνια για αγορές τροφίμων και καυσίμων μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ετησίως, το οποίο είναι αφορολόγητο, προτείνουν η απαλλαγή από το φόρο να αφορά και υψηλότερα ποσά.

Τι ζητούν οι μικρομεσαίοι

Από την άλλη πλευρά οι μικρομεσαίοι (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προσεγγίζουν το θέμα από δύο πλευρές: Αφενός θεωρούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης, αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ), καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης, ο κλάδος του εμπορίου επισημαίνει την ανάγκη ρευστότητας προκειμένου να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

►Διαβάστε και: ΕΦΚΑ: Για ποιους παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα - «Ανάσα» και για όσους χρωστούν

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως είναι η μείωση των εισφορών και η ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ζητούν, επίσης, να επανέλθει η ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ εκτός από την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους, προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ προτείνει ο νέος κατώτατος μισθός να ανέλθει σε 875 ευρώ.

►Διαβάστε και: Εργασία: «Εισαγωγή» 80.000 εργαζόμενων από τρίτες χώρες ζητούν ξενοδόχοι και εστίαση

Ως τις 10 Μαρτίου η απόφαση

Πάντως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να «πλειοδοτήσει» λόγω της προεκλογικής περιόδου και να αποφασίσει μεγαλύτερη αύξηση , αφού εκείνη έχει τον τελικό λόγο.

Το σίγουρο είναι ότι έως τις 10 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την πρόταση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, προκειμένου να λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και ο νέος μισθός που θα αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ