Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέλος στο πρόβλημα της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας για τους καλλιτέχνες

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τρεις διατάξεις εισάγει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Την καταπολέμηση αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας στο θέαμα-ακρόαμα, τη δημιουργία Μητρώου Απασχολούμενων στον Πολιτισμό -μια μετεξέλιξη του Μητρώου Καλλιτεχνών και την ενίσχυση του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προσκλήσεων.

«Το φαινόμενο της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα των σχέσεων εργασίας στο ζωντανό θέαμα-ακρόαμα και η ρύθμισή του αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων του κλάδου» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Τι ορίζουν οι διατάξεις

Σχετικά με τις πρόβες η προτεινόμενη διάταξη ορίζει ότι «ο χρόνος δοκιμών (πρόβας) ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών που απασχολούνται σε παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού αποτελεί χρόνο εργασίας και αμείβεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης σύμφωνα με ατομική συμφωνία που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των θεσπισμένων ελάχιστων αμοιβών», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Συγχρόνως, με τη διάταξη αυτή «προβλέπεται η υποχρέωση σύναψης των σχετικών συμβάσεων εργασίας και η δήλωση πρόσληψης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, περιλαμβανομένου και του χρόνου διάρκειας των προβών, προτού αυτές ξεκινήσουν. Έτσι διασφαλίζεται η αναγνώριση, αμοιβή και ασφάλιση του πραγματικού χρόνου ενασχόλησης των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων των προβών, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστά ευχερέστερο των έλεγχο των εργοδοτών».

Η δεύτερη διάταξη που προτείνει το ΥΠΠΟΑ στο σχέδιο νόμου, επεκτείνει τη βάση δεδομένων του Μητρώου Καλλιτεχνών, το οποίο συστάθηκε και λειτούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με στήριξη ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ στους απασχολούμενους στον πολιτιστικό τομέα. Συγκεκριμένα, θεσπίζει το Μητρώο Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ), το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα εργαλείο χαρτογράφησης του κλάδου των εργαζομένων και επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, με στόχο να χαράσσει και να υιοθετεί αποτελεσματικότερες και δικαιότερες πολιτικές για τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη φύση του πολιτιστικού κλάδου».

«Οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν ότι τα δεδομένα του ΜΑΠ αξιοποιούνται ψευδωνυμοποιημένα εκ μέρους της Πολιτείας, ενώ κανείς εκτός από τον ίδιο τον απασχολούμενο δεν θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του» επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Τέλος, η τρίτη διάταξη αφορά την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου παρέχοντας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη δυνατότητα εκπόνησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προσκλήσεων με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης ύψους άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ και σύντομα θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσκλήσεις, με την υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ