Νέα
 • ΓΔ: 1215.89 +1.30%
 • Τζίρος: 49,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα νέα ποσά των αναπηρικών επιδομάτων - Πότε πληρώνεται η αύξηση 8%

Από την πληρωμή του Απριλίου, που θα γίνει μετά το Πάσχα, δηλαδή την Παρασκευή 28 Απριλίου, θα εφαρμοστεί η αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (Μεγάλη Εβδομάδα) και η αύξηση θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Από τα τέλη Απριλίου λοιπόν τα νέα ποσά που θα πληρωθούν στους 190.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ είναι τα εξής: 

Επίδομα κίνησης  

Το επίδομα κίνησης χορηγείται σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους εφόσον κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:  

 • ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας  80% και άνω
 • ακρωτηριασμό και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
 • παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και  άνω

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σήμερα σε 165€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 178 - Αύξηση 18

Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κλπ.

To διατροφικό επίδομα χορηγείται σε:

 • Νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης διά τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή κάθαρση.
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 - Αύξηση 29

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία

Δικαιούχοι είναι τα άτομα τα οποία κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

 • Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω,
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας  από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος,
 • Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 313€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 338 - Αύξηση 25

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

 • Σοβαρή ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%και δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω (Δ.Ν. ≤ 34))
 • σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%)
 • διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω Π.Α. ≥ 80%).

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 527€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 569 - Αύξηση 42

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 832,6 - Αύξηση 61,6

Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 356,8 - Αύξηση 26,4.

Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και οι ακρωτηριασμένοι ανασφάλιστοι, εφόσον περιθάλπονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή κλινικές ή προνοιακές δομές ανοικτής φροντίδας, λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό (771 ευρώ και πλέον 832,6€). Σε περίπτωση που περιθάλπονται σε προνοιακές δομές κλειστής φροντίδας, λαμβάνουν το ήμισυ (385,50 ευρώ - και πλέον 416,3€ μετά την αύξηση 8%), ανεξάρτητα αν οι δομές είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Ιδιωτικοί φορείς κτλ.

Αιμολυτικά

Στο πρόγραμμα ενίσχυσης ενίσχυσης ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) εντάσσονται όσοι έχουν διαγνωστεί με: 

 • Μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιµία, αιµοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιµία - οµόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιµία - µικροδρεπανοκυτταρική αναιµία με ποσοστό αναπηρίας από  67% και άνω.
 • Αιμορροφιλία Α, αιµορροφιλία Β, συγγενείς αιµορραγικές διαθέσεις με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
 • Σύνδροµο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
 • Πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 - Αύξηση 29

Αντίστοιχα στους πάσχοντες από αιμορροφιλία – HIV το επίδομα ανέρχεται σε 697€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752 - Αύξηση 55.  

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι:

 • Έχουν κώφωση - βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και άνω των 65 ετών.
 • Έχουν κώφωση - βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από  67% και άνω, είναι ηλικίας άνω των 18 ετών και έως 65 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση - βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη .
 • Έχουν κώφωση - βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, από άνω των 18 ετών και έως 25 ετών, που φοιτούν σε σχολεία, κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές ή σε σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης κ.λ.π.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 - Αύξηση 29

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους  ανέρχεται σε 362 ευρώ. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391€ - Αύξηση 29€.  

Σε ειδικές περιπτώσεις (Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές επιστήμονες ΑΕΙ) το επίδομα ανέρχεται σε 697€. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7€ - Αύξηση 55,7€  ευρώ αντίστοιχα. 

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση

Δικαιούχοι είναι τα άτομα ηλικίας 0-18 ετών, είτε είναι ασφαλισμένα είτε είναι ανασφάλιστα, που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν εγκεφαλική παράλυση. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7€ - Αύξηση 55,7€.

Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους

Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους. Τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

 • Χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής (ΘΧΠΑ), 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391€ - Αύξηση 29€.  
 • Χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν λόγω της νόσου από την εργασία τους, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7€ - Αύξηση 55,7€. 
 • Αποθεραπευμένοι από τη νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή που εξέρχονται: με εξιτήριο από το ΘΧΠΑ ή από το πρώην δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (ΔΝΛΝΑ) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΚΑΧ) ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους σ' αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7​​​​​​​€ - Αύξηση 55,7€.
 • Εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενή (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο ΘΧΠΑ, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391€ - Αύξηση 29€.  
 • Ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενή, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391€ - Αύξηση 29€.  ​​​​​​​

Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία

Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή προβλέπει  παροχή Προσωπικής Βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης  1.450€. Το ποσό θα αυξηθεί στα 1.566 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ