Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ / Πηγή: Eurokinissi

Τρεις επιλογές έχουν οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες από σήμερα 1η Ιουνίου προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα από τον ΕΦΚΑ και να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Να ενταχθούν στη ρύθμιση σε έως 24 δόσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουν την τρέχουσα δόση του μήνα και τη δόση της ρύθμισης.
  • Να πληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ
  • Να καταβάλλουν τις ετήσιές εισφορές υπέρ υγείας του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν επιλέξει την 1η ή 2η ασφαλιστική κατηγορία πρέπει να καταβάλλουν 660 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι που έχουν επιλέξει υψηλότερες κατηγορίες πρέπει να καταβάλλουν 792 ευρώ. Για τους αγρότες, το ίδιο ποσό ανέρχεται σε 384 ευρώ. Ενδεικτικό είναι πως με την ευεργετική διάταξη που ισχύει από πέρυσι διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.  

Η επιλογή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Δηλαδή, αν ο μη μισθωτός οφειλέτης αποφασίσει να καταβάλλει τα παραπάνω στις 30 Ιουνίου, έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει για το επόμενο διάστημα ασφαλιστική ικανότατα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Τα στοιχεία του ΚΕΑΟ έχουν καταγράψει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν ανέρχονται σε 800.000.  Ωστόσο, επειδή ένα σημαντικό ποσοστό εντάχτηκε σε ρύθμιση το 2022, εκτιμάται ότι οι επαγγελματίες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη ανέρχονται σε 350.000.

►Διαβάστε και: Κοινωνικός τουρισμός: 25.000 αιτήσεις για 47.000 επιταγές μέσα σε 24 ώρες

Τι προβλέπει η ειδική ρύθμιση που ισχύει

Υπενθυμίζουμε ότι σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη (για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές) από πέρυσι - κατ' εξαίρεση - ισχύει ειδική ρύθμιση, που ανανεώθηκε και φέτος.

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, οι οφειλέτες για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως και τον Φεβρουάριο του 2024, δεν είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις εισφορές του 2022 ή να ρυθμίσουν τυχόν άλλες οφειλές. Αρκεί να καταβληθούν οι εισφορές του κλάδου υγείας για το έτος 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ και όσοι μείνουν τελικά από αύριο ανασφάλιστοι, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι Μη Μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr)  στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton    και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

►Διαβάστε και: Επίδομα παιδιού: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Α21 - Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Όπως ορίζει ο νόμος και η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, έλαβαν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2023 έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Για να παραταθεί όμως από την 1η Ιουνίου 2023 έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, θα πρέπει να έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή έστω να καταβάλλουν εντός της σημερινής ημέρας αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. Η εισφορά αυτή για την 1η και 2η ασφαλιστική κατηγορία ανέρχεται σε 55 ευρώ το μήνα και για τις υπόλοιπες σε 66 ευρώ το μήνα. Για τους αγρότες, κατά συντριπτική πλειοψηφία η εισφορά υγείας ανέρχεται σε 32 ευρώ.

Από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ασφαλιστική Ικανότητα» από το διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες | e-ΕΦΚΑ).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ εάν κάποιος έχει ρυθμίσει το χρέος του ή έχει καταβάλλει εμπρόθεσμα τις εισφορές υγείας όπως προβλέπεται και διαπιστώσει ότι δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, αρκεί να υποβάλει σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών | e-ΕΦΚΑ. Εν συνεχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα ελέγξουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και θα αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ