Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εργαζόμενοι – συνταξιούχοι: Πρόσθετη εισφορά αντί φορολογικής σφήνας εξετάζει το υπουργείο εργασίας

Εναλλακτικούς τρόπους επιβολής εισφοράς σε συνταξιούχους εργαζόμενους, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στις συντάξεις, χωρίς να έχει δημοσιονομική επιβάρυνση ο  ΕΦΚΑ.

Το κόστος από την κατάργηση του πέναλτι

Ειδικότερα το κόστος από την κατάργηση του πέναλτι, αρχής γενομένης από 1/1/2024 ανέρχεται σε 150 εκ ευρώ ετησίως. Ωστόσο αν εφαρμοστεί το σενάριο που προβλέπει πρόσθετη φορολόγηση στα ετήσια εισοδήματα των εν λόγω πολιτων , οι οποίοι αν και συνταξιούχοι, έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να δουλεύουν,  τότε το έσοδο από αυτή τη διαδικασία δεν θα προκύψει νωρίτερα από τα μέσα του 2025 όταν δηλαδή θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και θα πραγματοποιηθεί η σχετική εκκαθάριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Όμως γι’ αυτό το διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει  το σύνολο των συντάξεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων.

Ετσι για να αποφευχθεί η ‘μαύρη τρύπα’ στα οικονομικά του ΕΦΚΑ , η  Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ) που έχει συσταθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει ήδη προτείνει το εναλλακτικό σενάριο της  πρόσθετης μηνιαίας εισφοράς, έναντι επιπλέον φορολόγησης.

H εισφορά θα είναι 10% ή  15% στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους. Η εισφορά δεν θα είναι ούτε

φορολογική, αλλά ούτε και ασφαλιστική. Θα είναι ουσιαστικά μια μη ανταποδοτική κράτηση στο εισόδημα, που θα μπαίνει πάνω στις κανονικές-ανταποδοτικές- ασφαλιστικές κρατήσεις που έχει σήμερα ένας εργαζόμενος συνταξιούχος και θα εισπράττεται από τον ΕΦΚΑ.

►Διαβάστε επίσης: Συμβάσεις «μηδενικών ωρών»: Τι προβλέπουν και πού είναι διαδεδομένη η χρήση τους

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου θα επιβάλλεται η νέα αυτή κράτηση (10% ή 15%) δεν θα έχει καμία απαλλαγή. Η κράτηση, δηλαδή, θα εφαρμοστεί από το πρώτο ευρώ. Την ίδια στιγμή προβλέπεται κόφτης στο ύψος της περικοπής, που θα σταματά στα 413,76 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης.Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η παρακράτηση να υπολογίζεται στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι επαγγελματίες.

Έτσι ο συνταξιούχος που αυτοαπασχολείται κερδίζει το 100% της σύνταξής του και πληρώνει επαυξημένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει. Για την μεγάλη πλειοψηφία που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, το νέο «πέναλτι» θα είναι 115 ευρώ το μήνα.

►Διαβάστε επίσης: Εργασιακό νομοσχέδιο: 10 παρεμβάσεις που αλλάζουν την αγορά εργασίας

Αναλυτικά:

1η κατηγορία (εισφορά 230€): «πέναλτι» 115€ = Συνολική νέα εισφορά: 345€

2η κατηγορία (εισφορά 276€): «πέναλτι» 138€ = Συνολική νέα εισφορά: 414€

3η κατηγορία (εισφορά 331€): «πέναλτι» 165€ = Συνολική νέα εισφορά: 496€

4η κατηγορία (εισφορά 398€): «πέναλτι» 199€ = Συνολική νέα εισφορά: 597€

Ως αντιστάθμισμα, βεβαίως, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, χωρίς το «χαράτσι» του 30% που είχε επιβληθεί το 2020 με το νόμο Βρούτση (ν.4670/2020).

Στόχος είναι  ο συνταξιούχος – εργαζόμενος να μην υφίσταται  απώλεια στο εισόδημά του και αν είναι  εφικτό, να έχει και όφελος, έστω και μικρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του πέναλτι. Αυτό σύμφωνα με την ηγεσία  του υπουργείου εργασίας θα αποτελέσει κίνητρο ώστε οι συνταξιούχοι να δηλώνουν την εργασία τους.

Σήμερα στις λίστες του ΕΦΚΑ εμφανίζονται περίπου 40.000 συνταξιούχοι που δηλώνουν την εργασία τους. Ωστόσο εκτιμάται ότι  υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 100.000 οι οποίοι εργάζονται με «μαύρα». Στο ενδεχόμενο με τη νέα παρέμβαση που θα γίνει, οι συνταξιούχοι να έχουν όφελος και αύξηση εισοδήματος, ίσως βοηθήσει ώστε αρκετοί εξ αυτών, επιλέξουν τη λύση της ασφάλισης, άρα να εμφανιστούν με τη σειρά τους στο σύστημα, ως εργαζόμενοι.

Εκτός από τους μισθωτούς, αντίστοιχη αύξηση εξετάζεται και στη μηνιαία εισφορά  που ‘έχουν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι.

Η εν λόγω οριστική παρέμβαση, καταβάλλονται προσπάθειες να είναι έτοιμη ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που  αναμένεται τις απόμενες εβδομάδες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ