Νέα
 • ΓΔ: 898.63 -0.74%
 • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επίδομα 534: Ποιες επιχειρήσεις κόβονται από τις αναστολές Μαρτίου

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Θύματα» του νέου «κόφτη» που προστίθεται στο υφιστάμενο πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο, θα είναι περίπου 50.000 παλαιές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο του 2018 και παράλληλα είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Οι επιχειρήσεις που «κόβονται» από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαρτίου και θα πρέπει να συντηρήσουν πλέον μόνες τους το μισθολογικό κόστος του προσωπικού τους είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, οι οποίες:

 1. ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018,
 2. ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020,
 3. δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλιο του 2019, αλλά παρ' όλα αυτά
 4. είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός μέτρων των αναστολών συμβάσεων μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ (όπως ισχύει, π.χ., για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια, αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Νέα προθεσμία για δήλωση αναστολών

Καθώς μάλιστα οι εξελίξεις τρέχουν, το υπουργείο Εργασίας έδωσε χθες νέες προθεσμίες για τις προαναγγελίες των αναστολών Μαρτίου στο σύστημα «Εργάνη»: οι δηλώσεις των εργοδοτών τελικά θα ξεκινήσουν από σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου, και θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00 το απόγευμα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, «εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021».

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας, δηλαδή, θα επιτρέπεται η προαναγγελία με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου. Αντίθετα, από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας, μην έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από 1/3 έως και την 8/3/2021 και ώρα 16:00.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως τα νέα κριτήρια του Μαρτίου θα κόψουν περίπου 50.000 επιχειρήσεις από τη δυνατότητα να δηλώνουν αναστολές συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με ειδικούς και φοροτεχνικούς, το ενδιαφέρον για τους χαμένους επικεντρώνεται στη βιομηχανία και στο χονδρεμπόριο.

Πιο αναλυτικά, ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις που

 • έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και
 • ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
 • δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020

για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:

 1. να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
 2. να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Φυσικά, για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, δεν ισχύει κανένα πρόσθετο κριτήριο επιλεξιμότητας και υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Πίεση στον προϋπολογισμό

Κόφτης με βάση τον τζίρο, ακόμη και κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπαίνει για πρώτη φορά στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για καλύτερη στόχευση του μέτρου αλλά και περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους που επιφέρει, καθώς συνιστά ένα από τα πλέον δαπανηρά από την αρχή της πανδημίας.

Διακηρυγμένος στόχος είναι, άλλωστε, τα μέτρα στήριξης σταδιακά να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση, καθώς οι δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού στενεύουν.

Και ενώ το συνεχιζόμενο lockdown δεν επιτρέπει προς το παρόν την έναρξη αποσωλήνωσης της οικονομίας όπως αυτή είχε τουλάχιστον σχεδιαστεί -δηλαδή τη σταδιακή απόσυρση των οριζόντιων κορονομέτρων και τη σταδιακή υιοθέτηση μέτρων νέας γενιάς- εφαρμόζονται ενδιάμεσες λύσεις, όπως αυτές νέων κριτηρίων και προϋποθέσεων, που καθιστούν πιο στοχευμένα τα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο προϋπολογίζονται 200 εκατομμύρια ευρώ, όταν για τις αποζημιώσεις των αναστολών Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα καταβληθούν περίπου 250 εκατομμύρια αύριο, Παρασκευή, και για τις αποζημιώσεις των αναστολών Ιανουαρίου είχαν καταβληθεί 306 εκατομμύρια. Μέσα σε δύο μήνες το κονδύλι έπεσε κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υιοθετήθηκαν δύο απανωτοί κόφτες:

 1. Προαναγγελία των αναστολών και εντατικοποίηση των ελέγχων από τον Φεβρουάριο για την «σύλληψη» των ψευδεπίγραφων αναστολών συμβάσεων (εργοδότες απασχολούσαν κανονικά εργαζόμενους και τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή).
 2. Κόφτης από τον Μάρτιο για τις παλαιές επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2020 εν μέσω πανδημίας και ενώ δεν είχαν στο μεταξύ ανοίξει υποκαταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι που θα δηλωθούν σε αναστολή θα είναι λιγότεροι απ' ό,τι τους προηγούμενους μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή περίπου 548.000 εργαζόμενοι, δηλαδή περίπου 75.000 λιγότεροι από τους 623.000 τον Ιανουάριο, λόγω της προαναγγελίας. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ