Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ψαλίδα στην απασχόληση αντρών και γυναικών

Η ψαλίδα στην απασχόληση αντρών και γυναικών στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα αυξήθηκε το 2022, αντίθετα με την τάση μείωσης που σημειώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό απασχόλησης των Ελλήνων, ηλικίας 20-64 ετών, ήταν πέρυσι κατά 19,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερo από το αντίστοιχο ποσοστό των Ελληνίδων, με το πρώτο να διαμορφώνεται στο 70,3% και το δεύτερο στο 51,2%, δηλαδή μόνο η μία στις δύο γυναίκες εργαζόταν.

Το 2021, η διαφορά των δύο ποσοστών ήταν 18,2 ποσοστιαίες μονάδες, με την απασχόληση των αντρών στο 66,4% και των γυναικών στο 48,2%. Αν και η απασχόληση αυξήθηκε και στις δύο αυτές κατηγορίες πέρυσι, όταν εξαλείφτηκαν και όλοι οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η αύξηση ήταν πιο έντονη για τους άντρες παρά για τις γυναίκες. Ακόμη, όμως, και το 2019 (το τελευταίο έτος πριν τον κορονοϊό), η ψαλίδα ήταν χαμηλότερη και συγκεκριμένα στις 18,6 μονάδες.

Στην ΕΕ, η ψαλίδα διαμορφώθηκε πέρυσι στις 10,7 ποσοστιαίες μονάδες από 10,9 το 2021. Από τις 20 περιφέρειες, όπου η διαφορά ήταν υψηλότερη από 20 μονάδες, οι μισές ήταν ελληνικές, οι επτά ιταλικές και τρεις ρουμανικές.

Eurostat, ψαλίδα απασχόλησης αντρών-γυναικών

Στη Στερεά Ελλάδα η μεγαλύτερη ψαλίδα

Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ψαλίδα πανευρωπαϊκά είναι η Στερεά Ελλάδα, όπου φτάνει τις 31,4 μονάδες, με το ποσοστό απασχόλησης των αντρών στο 74,5% και των γυναικών μόλις στο 46,1%. Στη δεύτερη θέση είναι η περιφέρεια Πούλια της Νότιας Ιταλίας με 30,7%.

Μόνο σε δύο περιφέρειες της ΕΕ παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό στην απασχόληση των γυναικών: Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Λιθουανίας και την περιφέρεια της Νότιας Φινλανδίας.

Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να μειώσει στο μισό την ψαλίδα έως το 2023 και μία στις περιφέρειές της έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο των 5,8 ποσοστιαίων μονάδων. Από αυτές, οι 14 είναι στη Γαλλία, επτά στη Γερμανία, πέντε στη Φινλανδίας (το σύνολο στη χώρα), τέσσερις η Σουηδία και η Πορτογαλία, δύο στη Λιθουανία και από μία στη Λετονία και την Εσθονία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ