Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Οι «νάρκες» της νέας θητείας και ο στόχος του Υπ. Εργασίας

Δεν είναι λίγα τα αγκάθια που έχει να διαχειριστεί η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αναλαμβάνοντας το νέο της πόστο. Η περεταίρω αποκλιμάκωση της ανεργίας μέσω των νέων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης αποτελεί σοβαρό θέμα καθώς πρέπει να αξιοποιηθεί  όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το κονδύλι του ταμείου ανάκαμψης.

Πρόβλημα «νάρκη» για την αγορά εργασίας και ιδίως για τη γεωργία αποτελεί η έλλειψη εργαζομένων σε όλους  τους κλάδους για τη λύση του οποίου θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: Ελλείψεις εργαζομένων: H κύρια αιτία για τις κενές θέσεις - Τα επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση

Η εφαρμογή του ασφαλιστικού

Παράλληλα οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και γρήγορα ενώ κατά την ίδια περίοδο θα πρέπει να εφαρμοστούν οι τριετίες και η  διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού τον Απρίλιο . Πρωτεύοντα ρόλο παίζουν  και οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ , οι οποίες όσο και αν έχουν περιοριστεί, εξακολουθούν να αποτελούν μόνιμη πηγή πονοκεφάλου για το υπουργείο εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκονται για επεξεργασία από τη θητεία του Αδωνι Γεωργιάδη η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ, το λίφτινγκ της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, καθώς και η περικοπή των συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις για αυτά τα τρία θέματα πρέπει να κλειδώσουν εντός των επόμενων μηνών.

Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Σε τροχιά τα στεγαστικά προγράμματα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» - Ποιοι δικαιούνται επιδότηση και χαμηλό ενοίκιο

Η επιστροφή 

Η νέα υπουργός Εργασίας, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Άδωνι Γεωργιάδη, επιστρέφει στο εν λόγω υπουργείο, καθώς είχε διατελέσει ως υφυπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η κ. Μιχαηλίδου τώρα, μετά την πρόσφατη ψήφιση του εργασιακού και του μίνι-ασφαλιστικού νόμου, θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα της εύρεσης προσωπικού, με τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε συγκεκριμένους  κλάδους της οικονομίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο των μετακλήσεων από χώρες του εξωτερικού. Επίσης, χρειάζεται να αναλωθεί με τη διατήρηση της ανεργίας σε μονοψήφια ποσοστά και τη διαρκή μείωσή της, ενώ θα πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το ύψος των αυξήσεων που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα, μέσω του νέου καθορισμού του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να γίνει έως τον Απρίλιο.

Ο στόχος

«Ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά- ανέφερε κατά την παραλαβή- παράδοση -Στόχος είναι να υπάρξουν καλύτερες δουλειές, πιο καλοπληρωμένες». Με αυτή τη δήλωση, η Δόμνα Μιχαηλίδου, νέα Υπουργός Εργασίας, έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας από την ανάληψη των καθηκόντων της. Κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου, η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε ότι επιστρέφει σε ένα υπουργείο που αγάπησε, ενώ από τότε που αποχώρησε από την Σταδίου 29, ως υφυπουργός, εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο «έχει βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών». «Είναι ημέρα χαράς, ευθύνης και συγκίνησης», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου.

Ο αποχαιρετισμός Γεωργιάδη

Παίρνοντας το λόγο ο απερχόμενος υπουργός  Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε τα πέντε πιο βασικά βήματα της εξάμηνης θητείας του σε αυτό το πόστο. Αναφέρθηκε στην απόφαση να μπορούν να εργαστούν τα ΑμεΑ χωρίς περικοπές στη σύνταξή τους, στο γεγονός ότι 50.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι,  λαμβάνουν σύνταξη χωρίς την παρακράτηση 30%, ενώ τόνισε και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, ενώ ειδική μνεία έκανε και στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στους στενούς του συνεργάτες, τονίζοντας ότι είχε μαζί του «γερό τιμόνι» αναφερόμενος ειδικά στον Πάνο Τσακλόγλου. «Τι να πω για τον Βασίλη Σπανάκη» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο, ενώ ειδικά για την γγ Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, υπογράμμισε με νόημα ότι «οι υπουργοί φεύγουν, η Άννα μένει»!

Ως πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις επί θητείας του πάντως, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε το ξεπάγωμα των τριετιών και το γεγονός ότι παραδίδει την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό.

Πιο αναλυτικά τα «ανοιχτά θέματα» για την κ. Μιχαηλίδου είναι:

  • Ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης: Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται  να προκαλέσει μειώσεις στις παροχές εκείνες όπου είναι πιο υψηλές από εκείνες που καταβάλλει το πρώην ΙΚΑ.
  • Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Πρέπει να επιλεχθεί ο νέος τρόπος καταβολής της συγκεκριμένης εισφοράς, που επιβάλλεται από το 2010 σε πάνω από 600.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Ο απερχόμενος υπουργός είχε παραδεχτεί ότι εξετάζεται νέος τρόπος με μείωση των συντελεστών ή με καταβολή της εισφοράς όχι από το πρώτο ευρώ, όπως γίνεται έως τώρα.
  • ·Συντάξεις χηρείας. Ως το πλέον δυσεπίλυτο θέμα, είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη παρέμβαση ο κ. Γεωργιάδης, αφού εκκρεμεί από το 2020. Σύμφωνα με την σχετική νομοθετική διάταξη, υπάρχει ο κίνδυνος περικοπών σε συντάξεις που καταβλήθηκαν από τότε και εφεξής.
  •  Αγορά εργασίας: Κομβικής σημασίας είναι η εύρεση εργαζομένων, συνδυαστικά με τη διατήρηση του μονοψήφιου ποσοστού της ανεργίας. Παράλληλα, μένει να καθοριστεί το ύψος του κατώτατου μισθού, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση στα επίπεδα του 5%. Αυτό σημαίνει ότι η κ. Μιχαηλίδου πρέπει να υπογράψει αύξηση των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, στα 820 ευρώ, από 780 ευρώ μικτά, που είναι σήμερα.
  • Επίδομα ανεργίας: Άλλο ένα ανοιχτό θέμα, καθώς αναμένεται  να επανεξεταστεί ο τρόπος καταβολής του επιδόματος,  με πιθανή κλιμάκωση σε πιο υψηλά επίπεδα κατά την πρώτη περίοδο της ανεργίας και μείωση με την πάροδο των μηνών.

Απολογισμός έργου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε αυτούς τους έξι μήνες, μία αποτελεσματική στρατηγική προκειμένου να «θωρακίσουμε» την αγορά εργασίας και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια ασφαλιστικά προβλήματα.

Σε αυτό το μικρό διάστημα, καταφέραμε μέσω δυο μελετημένων νομοσχεδίων να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο εργασιακό αύριο και ενός δικαιότερου ασφαλιστικού συστήματος. 

Με το πρώτο εργασιακό μας νομοσχέδιο (N. 5053/2023), δημιουργήσαμε ένα πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη. Αναλυτικά:

  •  Βάλαμε τέλος στην καταχρηστική εργοδοτική πρακτική των πολύμηνων και πολυετών δοκιμαστικών συμβάσεων.
  • Νομιμοποιήσαμε την εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη για ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων.
  • Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας μέσω των συμβάσεων κατά παραγγελία.
  • Θεσπίσαμε ασφυκτικούς κανόνες και πρόστιμα για την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Δώσαμε κίνητρα στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για αυτές.
  • Εγκαινιάσαμε την πλατφόρμα «REBRAIN GREECE», ενός μηχανισμού ενίσχυσης και διασύνδεσης των εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων.
  •  Λάβαμε κρίσιμες αποφάσεις για την προστασία των εργαζομένων σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων όπως για τις υπηρεσίες delivery, ενώ με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη λάβαμε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι παρεμβάσεις και οι μεταρρυθμίσεις μας ήταν καίριες και είχαν άμεσα αποτελέσματα και  στην αγορά εργασίας. Επί θητείας μου, αυξήθηκαν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και ξεπεράσαμε τη στοχοθεσία για τους ετήσιους ελέγχους εντός του 2023. Ο στόχος ήταν για 67.000 ελέγχους και τελικά ξεπεράσαμε τις 72.000. Βεβαιώθηκαν και πληρώθηκαν χιλιάδες πρόστιμα σε παραβατικές επιχειρήσεις ενώ από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας μου ήταν η πτώση της ανεργίας κάτω του 10% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 2009.

Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία μας ήταν το «ξεπάγωμα» των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που παρέμεναν σε αναστολή από τον Φεβρουάριο του 2012. Η ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει άμεσα 100.000 εργαζόμενους που θα δουν αύξηση στους μισθούς τους εντός του 2024.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ