Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υπ. Εργασίας: Απλοποιείται η έκδοση ΑΜΚΑ από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime

Οδηγίες προς τον e-ΕΦΚΑ έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ σε δικαιούχους της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 30η Ιουνίου 2021 προκειμένου να διασφαλιστεί η ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων τους και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του περασμένου Ιανουαρίου, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δικαιούνται να εκδώσουν ΑΜΚΑ από τον e-ΕΦΚΑ ή από τα ΚΕΠ κατά περίπτωση, με την προσκόμιση ως δικαιολογητικού: (α) της ειδικής άδειας διαμονής ή (β) της βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών ή (γ) της ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής.

Οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι αρμόδιες για την χορήγηση των ανωτέρω εγγράφων, σε εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, εξυπηρετούν τους δικαιούχους της συμφωνίας αποχώρησης πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διαδικασία των προκαθορισμένων ραντεβού. Όπως όμως διαπιστώνει το υπουργείου Εργασίας, «η εφαρμοζόμενη διαδικασία των ραντεβού έχει ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των δικαιούχων της Συμφωνίας Αποχώρησης, να μην έχει λάβει ανυπαιτίως κάποιο από τα προβλεπόμενα έγγραφα, τα οποία είναι απαραίτητα δικαιολογητικά με βάση την σχετική εγκύκλιο».

Για τον λόγο αυτό, έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, καλούνται οι υπηρεσίες χορήγησης ΑΜΚΑ αντί της άδειας διαμονής (οποιασδήποτε ισχύος) ή της βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών ή της ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής να αποδέχονται και να αρκούνται στην προσκόμιση έντυπου S1, εφόσον οι αιτούντες το κατέχουν.

Η τροποποίηση αυτή αφορά στους δικαιούχους της συμφωνίας, οι οποίοι έχουν άδεια διαμονής πενταετούς ή δεκαετούς ισχύος ή είναι συνταξιούχοι κάτοχοι άδειας διαμονής ώστε να λάβουν ΑΜΚΑ και να εγγραφούν στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμέουν να έχουν πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις ίδιες προϋποθέσεις, που έχουν και οι Ελληνες ασφαλισμένοι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ