Νέα
  • ΓΔ: 1455.48 +0.03%
  • Τζίρος: 109,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την επάνοδο ομάδων πληθυσμού στην αγορά εργασίας

Στο πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας, τη δυσκολία του skill matching, τα κίνητρα που πρέπει να αδοθούν ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας γυναίκες και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες καθώς και στις νέες τεχνολογίες επικεντρώθηκε το πάνελ «Η εργασία στο μέλλον» του φόρουμ των Δελφών». 

Στην παραδοχή ότι όντως έχουμε μια ζορισμένη αγορά εργασίας με ελλείψεις προσωπικού λόγω της αύξησης της απασχόλησης προχώρησε η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου απαντώντας στην ερώτησης του συντονιστή του πάνελ και διευθυντή του imerisia.gr Γιάννη Φώσκολου για το πρόβλημα των κενών θέσεων που δημιουργεί αναντιστοιχία δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών των επιχειρήσεων, «Είναι πάρα πολύ δύσκολο – τόνισε η υπουργός -να φέρουμε μια συμμετρία μεταξύ του τι ζητούν οι εν δυνάμει εργαζόμενοι και τι ζητά ο εργοδότης. Αυτή η ασυμμετρία έγκειται σε πολλά πράγματα. Είναι ασυμμετρία γεωγραφική, αλλού μπορεί να χρειαζόμαστε εργαζομένους και αλλού να υπάρχει προσφορά δυνητικά εργαζομένων.  Είναι ασυμμετρία σε επίπεδο εποχικής ή foul time απασχόλησης.

Μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας είναι εποχικό, είναι ο τουρισμός, είναι οι εργάτες γης και η ζήτηση που υπάρχει είναι διαφορετική. Είναι ασυμμετρία η οποία είναι σε επίπεδο του τι θέλει ο καθένας. Μπορεί εγώ να θέλω να είμαι υπάλληλος γραφείου αλλά η ζήτηση από την πλευρά εργοδοτών να μην είναι εκεί. Και βέβαια είναι και η ασυμμετρία σε επίπεδο δεξιοτήτων η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη.  Ξέρετε, ένα στατιστικό το οποίο τείνει να γίνει και από τα γρηγορότερα ανέκδοτα στην Ευρώπη είναι ο άνεργος Έλληνας άντρας μεταξύ 25 και 45 ετών.  Γιατί όλοι εσείς οι εργοδότες δυστυχώς επί το πλείστον αυτόν ζητάτε. Άρα τι χρειάζεται να κάνουμε;  Να δούμε ποιες είναι όλες αυτές οι ομάδες που είναι εκτός ή είναι λιγότερο εντός για να το πω πιο σωστά, αγοράς εργασίας. Είναι οι συνταξιούχοι, είναι  οι γυναίκες, είναι οι νεότεροι σε ηλικία, είναι τα άτομα με αναπηρία.  Είναι όλοι όσοι είναι Έλληνες και έχουν φύγει από τον τόπο μας, το μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια.

Ξεκίνησαμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι συνταξιούχοι. Στην ειδική πλατφόρμα έχουν δηλώσει ήδη ότι εργάζονται 64.000 συνταξιούχοι ενώ πριν από την αλλαγή του καθεστώτος οι δηλώσεις έφταναν τις 36.000 ετησίως.Αντίστοιχα μέτρα και αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις κάνουμε και για τις υπόλοιπες δημογραφικές ομάδες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε βρει τη χρυσή τομή ή ότι δεν θα συνεχίσουμε.

Σημείο – στόχος είναι και οι γυναίκες που πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας συνδυάζοντας αρμονικά τη σταδιοδρομία με την οικογενειακή ζωή.»

 Όπως ανακοίνωσε η κ. Μιχαηλίδου, την ερχόμενη Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας για 9 μήνες και σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.  Επιπλέον το υπουργείο εξετάζει πρόγραμμα μερικής απασχόληση των γυναικών με επιδότηση των εισφορών.

Απαντώντας στην ερώτηση για την επίδραση των νέων τεχνολογιών στο μέλλον της εργασίας , η κ. Μιχαηλίδου τόνισε:

«Από τη μια στους πολύ εξειδικευμένους ανθρώπους δεν μπορούμε να βρούμε κόσμο, από την άλλη δεν μπορούμε να βρούμε στους ανειδίκευτους ή αυτούς που χρειάζονται πολύ επαγγελματική εξειδίκευση.Δηλαδή, αν στο πάνελ αυτό είχαμε έναν άνθρωπο από τις κατασκευές, έναν άνθρωπο ο οποίος είχε φυτώρια πολλά και έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ναυπηγεία πώς θα έβρισκε οξυγονοκολλητή; Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σχέση και με τα στερεότυπα που καλλιεργούμε και πως τα καλλιεργούμε, ένα κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο αυτό που σωστά είπατε ότι ακόμα και οι εταιρίες όχι μόνο δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν κόσμο για να πάρουν αλλά και από αυτούς που έχουν δηλώνουν ότι δεν τους κάνουν.

Στη ναυτιλία οι μεγάλοι μας πλοιοκτήτες και οι εφοπλιστές στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν καπετάνιοι πριν. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει πελώριες επιχειρήσεις, εργοδοτούν πάρα πολύ κόσμο χωρίς να έχουν εξειδίκευση σε αυτό.

Τεχνολογία, την είδαμε μέσα στην πανδημία. Εδώ όμως θέλω να πω δυο πράγματα.

Καταλαβαίνουμε ότι η αγορά εργασίας χρειάζεται περισσότερη ευελιξία. Μπορεί κάποιος να χρειάζεται μια μέρα να δουλέψει δύο ώρες και την άλλη να δουλέψει 10 ώρες. Αυτό μπορεί να είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ εργοδοσίας και εργοδότη αλλά σε έναν δύσκολο καιρό όπου υπάρχει πολύ υψηλή ανεργία, όχι όπως τώρα, αυτό δεν θα προστατεύσει τον εργαζόμενο. Και χρειάζεται να έχεις έναν ρυθμιστή, το ξέρω ότι ίσως εδώ δεν είναι τα πιο ευήκοα ώτα για αυτό, αλλά χρειάζεται να έχεις έναν ρυθμιστή που θα προστατεύσει τον εργαζόμενο και στη δύσκολη στιγμή.

Ψηφιακή εποχή, σημαίνει και ψηφιακή κάρτα εργασίας την οποία όλοι όσοι την λειτουργούν πλέον δεν έχουν πρόβλημα μαζί της, όλοι όσοι δεν τη λειτουργούν ακόμα την φοβούνται.

Η ψηφιακή κάρτα είναι ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο σύντομα θα έχει και ΑΙ μέσα το οποίο βοηθά τον εργαζόμενο να πληρωθεί τις ώρες του, τον εργοδότη να έχει θεμιτό ανταγωνισμό και το κράτος για πρώτη φορά να κάνει σωστούς ελέγχους που δεν είναι αναγκαστικά επιτόπιοι.

Ένα άλλο μέτρο να σας πω σύντομα που σκεφτόμαστε και είμαστε υπό την κοστολόγησή του, για να πάω πολύ γρήγορα στις δεξιότητες, είναι οι γυναίκες πολλές φορές και το είδαμε και στην πανδημία αυτό αρκετά έντονα, θέλουν μερική απασχόληση. Σε κάποιες φάσεις της ζωής τους θέλουν τη μερική απασχόληση.

Οπότε αυτό που κοιτούμε τώρα είναι πως μπορεί ο εργοδότης να πληρώνει μερική απασχόληση και το κράτος να έρχεται να χρηματοδοτεί είτε το κομμάτι των εισφορών είτε και παραπάνω στο κομμάτι της προς πλήρη απασχόληση έτσι ώστε να είναι μεγαλύτερο το κίνητρό τους να μπουν.

Και μετά να το συζητήσουμε στο τέλος νομίζω το κομμάτι των δεξιοτήτων, του skilling και του upskilling, των επαγγελματικών δεξιοτήτων. Κοιτάω στην άκρη του πάνελ γιατί η … παρέδωσε στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, πολύ καλό υλικό για εμάς για το πως η επαγγελματική εκπαίδευση γίνεται εντός του επαγγελματία, εντός της βιομηχανίας και πως και η πιστοποίηση μπορεί να γίνεται και εντός αυτής.

Έχουμε διάφορα technicalities με τις κρατικές ενισχύσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είμαι αισιόδοξη ότι μπορεί να τις λύσουμε και να ξεκινήσουμε με καλή επαγγελματική εκπαίδευση εντός».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ