Νέα
  • ΓΔ: 875.71 -2.62%
  • Τζίρος: 51,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το μοντέλο εργασίας που προτείνουν οι Ελληνες εργοδότες στη μετά Covid-19 εποχή

Τηλεργασία / Πηγή: Pixabay
Τηλεργασία / Πηγή: Pixabay

Η πλειοψηφία των Ελλήνων εργοδοτών θα χρησιμοποιήσει ένα μείγμα εξ αποστάσεως απασχόλησης και εργασίας στο γραφείο, τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το 61% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα κάνει χρήση ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, το οποίο θα συνδυάζει φυσική παρουσία στο χώρο και απομακρυσμένη εργασία, με το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) να είναι πολύ μικρότερο, κοντά στο 36%.

Σύμφωνα με την Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο 2021, που πραγματοποίησε η ManpowerGroup, το 30% των Ελλήνων εργοδοτών προτιμά την εργασία στο χώρο εργασίας κατ' αποκλειστικότητα ή τις περισσότερες φορές, ενώ το ποσοστό αυτό στην ΕΜΕΑ φτάνει το 53%.

Για ευέλικτο ωράριο έναρξης και λήξης εργασίας κάνει λόγο ένα ποσοστό 4% των εργοδοτών, ενώ την αποκλειστική εργασία εξ αποστάσεως επιλέγει το 2% των Ελλήνων εργοδοτών.

Προοπτική προσλήψεων

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εργοδότες στην Ελλάδα ως προς την προοπτική νέων προσλήψεων για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, καθώς το 22% προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 7% προβλέπει μείωση, ενώ το 71% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προλήψεων αναμένονται

  • στον τομέα των Κατασκευών,
  • στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και
  • στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική)

Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού προβλέπουν ένα απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων.

Στο μεταξύ, το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι προσλήψεις θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την COVID-19 περίοδο, μέχρι το τέλος του 2021, ενώ το 12% δεν αναμένει να επιστρέψει η αγορά στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Οι εργοδότες σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν. Σε 10 χώρες και επικράτειες, οι εργοδότες αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων, ενώ η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη σε δύο. Για το 2ο τρίμηνο του 2021, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ταϊβάν, ΗΠΑ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, ενώ οι εργοδότες στον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων.

Τις ισχυρότερες αγορές εργασίας κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένουν οι εργοδότες σε Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ στην περιφέρεια ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), αναμένεται αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο σε 18 από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ