Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ν. Κεραμέως: Ποιοι είναι οι «καυτοί» φάκελοι που παρέλαβε η νέα υπουργός Εργασίας

Σημαντικές εκκρεμότητες που δεν έκλεισαν επί υπουργίας Δόμνας Μιχαηλίδου θα κληθεί να «τρέξει» η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως η οποία διακρίνεται για τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα .

Συνεπώς το μίνι ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο θέμα των περικοπών των συντάξεων χηρείας, βελτιώσεις στην παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), διορθώσεις στο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων αναπηρίας και αλλαγές στην απασχόληση με εργόσημο των εργατών γης θα πρέπει να προωθηθεί από τη νέα υπουργό και αφού πάρει το πράσινο φως από του Μαξίμου  είτε εντός του καλοκαιριού πριν κλείσει η Βουλή είτε στην αρχή του Φθινοπώρου.

Σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί ο ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ ο οποίος εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια από τη σύσταση του φορέα το 2017. Οι παροχές που καταβάλλονται σήμερα ( επιδόματα ασθένειας, κύησης και λοχείας, κατασκηνώσεων και τα έξοδα κηδείας) έχουν τεράστιες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. Με το νέο κανονισμό κάποιες θα μειωθούν και κάποιες θα αυξηθούν με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Παράλληλα θα πρέπει να επισπευσθεί η πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας το οποίο θα εξαρτάται πλέον από τα χρόνια ασφάλισης του απολυμένου και το ύψος του τελευταίου μισθού του.

Βεβαίως ένα από τα διαχρονικά ζητήματα που χρεώνεται η νέα υπουργός εργασίας είναι η πτώση της ανεργίας και οι ανοδική πορεία των μισθών ώστε σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση ο μέσος μισθός να φτάσει το 2027 στα 1500 ευρώ.

 Ειδικότερα, οι «καυτοί» φάκελοι που πρέπει να κλείσουν από την κ. Κεραμέως περιλαμβάνουν τα εξής:

Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων 

Προς ..διόρθωση οδεύει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέτρα  της μνημονικής περιόδου, η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους  με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ.

Η βελτιωμένη εκδοχή της ΕΑΣ θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό και θα εφαρμοστεί από το 2025 .

Στόχος του υπουργείου εργασίας που επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι για τον προϋπολογισμό πόροι καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 730 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14% ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Το « ψαλίδι»  μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό μετά την αύξηση και την παρακράτηση να είναι μικρότερο από το αρχικό.  Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.699  ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.700 ευρώ.

Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε για το 2024 η σύνταξή του ανήλθε στα 1.751 ευρώ και είχε την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας με 6 %.Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ.

Αυτή είναι η πρώτη στρέβλωση που θα «θεραπευτεί» με στόχο το καθαρό ποσό μετά την όποια αύξηση να μην «πέφτει» κάτω από το προηγούμενο, διόρθωση που έχει χαμηλή επιβάρυνση ύψους 10-20 εκ. ευρώ.

Επίσης , για την ελάφρυνση των κρατήσεων στο σύνολο του εισοδήματος των συνταξιούχων εξετάζεται η κατάργηση της κράτησης από τίς επικουρικές.

Συντάξεις χηρείας

Το θέμα που εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια θα τεθεί επί τάπητος καθώς οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περικοπεί σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ στους οποίους το «ψαλίδι» εφαρμόζεται από το 2020.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι διαφορετικά ώστε οι χήρες/οι να ..πέσουν στα μαλακά χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο «θεραπείας» με την καταβολή επιδόματος στους δικαιούχους χηρείας του δημοσίου και του ΟΓΑ για λόγους ισονομίας.

Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο  χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρέμβαση θα έχει σχέση με τις αναδρομικές μειώσεις ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

► Διαβάστε επίσης; JOBmatch - ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τις 10.000 οι εγγραφές - Εργασία σε λιγότερο απο 5 λεπτά

Όσον αφορά τις περικοπές ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι στην περίπτωση δυο συντάξεων να μειωθεί κατά  50% η μικρότερη σύνταξη.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο καθώς τίθεται θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και στο ..βάθος πολιτικό κόστος.

Ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ

Έτοιμο εδώ και δύο μήνες είναι το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που αποτυπώνει τις  μεγάλες διαφορές που έχουν σήμερα  οι παροχές σε χρήμα από ταμείο σε ταμείο καθώς και τις προτάσεις της επιτροπής για αυξομειώσεις των παροχών προκειμένου να εξορθολογιστεί η κατανομή.

Ως Παροχές σε Χρήμα» του e-ΕΦΚΑ νοούνται το επίδομα κυοφορίας και λοχείας, το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης, βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.

Αν και οι παροχές θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και 6 χρόνια να εξισωθούν, οι κυβερνήσεις απέφευγαν το «αγκάθι» του εξορθολογισμού καθώς οι αλλαγές  κάθε άλλο παρά «ανώδυνες » θα είναι για τους ασφαλισμένους ιδίως των προνομιούχων ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που θα δουν τις παροχές τους να ψαλιδίζονται για να πλησιάσουν τα  όρια που ισχύουν στο ΙΚΑ.

Σε γενικές γραμμές, οι κερδισμένοι κατά κύριο λόγο θα είναι οι μη-μισθωτοί που σήμερα λαμβάνουν μικρότερες παροχές από τους μισθωτούς ενώ χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ που λαμβάνουν μεγαλύτερες παροχές.

Ανεργία – επίδομα

Το μεγάλο στοίχημα για την κ. Κεραμέως θα είναι να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της ανεργίας με στόχο να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο  όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

Παράλληλα θα πρέπει να επισπευστούν οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ώστε να είναι κίνητρο και όχι αντικίνητρο για την αναζήτηση εργασίας.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση το νέο επίδομα θα είναι πιο δίκαιο, ανταποδοτικό και εμπροσθοβαρές  καθώς  θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη αλλά άμεσα, έως το τέλος του Ιουνίου θα αποτυπωθούν σε σχετική ΚΥΑ. Το Σεπτέμβριο το σχέδιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά με βάση ένα δείγμα 10.000- 20.000 ανέργων που προσδιορίζεται αυτήν την περίοδο ενώ το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

►Διαβάστε επίσης: To burnout απειλεί τους Ελληνες εργαζόμενους - Λύση η 4ήμερη εργασία

Μισθοί

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για τη νέα υπουργό είναι να αυξηθούν σταδιακά οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, που παραμένουν καθηλωμένοι, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, το 2027 ο μέσος μισθός να ανέλθει στα 1500 ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο θα πρέπει να ενθαρρύνει τις κλαδικές συμβάσεις και να τις κηρύσσει γρήγορα υποχρεωτικές για όλο τον κλάδο αλλά και να προστατεύει με ελέγχους την καταβολή των τριετιών στους δικαιούχους μισθωτούς.

Κατά τ άλλα, η νέα υπουργός θα πρέπει να υλοποιήσει την επέκταση της ψηφιακής κάρτας η οποία θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο από την 1η Ιουλίου ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου να εφαρμοστεί πιλοτικά και στον τουρισμό.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ