Προς το τέλος της βαδίζει η πρώτη φάση του διαλόγου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους τεχνοκράτες που όρισαν οι κοινωνικοί εταίροι. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο με την επίσημη εκπροσώπηση των φορέων, οι οποίοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με στόχο το 20027 ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ. Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να προωθηθεί στο τέλος του φθινοπώρου.
Όπως επισημαίνει στην «Η» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης: «Φυσικά καταγράφεται πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά στη δεύτερη φάση του διαλόγου από το Σεπτέμβριο πρέπει να μπει η σφραγίδα των κοινωνικών εταίρων και να αναπτυχθεί κουλτούρα διαπραγμάτευσης ώστε “εργαλεία” όπως ο ΟΜΕΔ να χρειάζονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα επέκτασης των συμβάσεων, αφού προηγηθεί οικονομική ανάλυση ανά κλάδο ώστε να μετρηθεί η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα και η αντοχή των επιχειρήσεων.»
Μέχρι τώρα οι συγκλίσεις είναι αναιμικές, με εξαίρεση την αναγκαιότητα απλοποίησης των διαδικασιών στην νομιμοποίηση και εγγραφή των συνδικαλιστών αλλά και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων.
→ Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΚΑ: 16 ερωτοαπαντήσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Τα βασικά θέματα στο τραπέζι
Ας δούμε ποια θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και ποια είναι τα «αγκάθια» για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.
- Δραστική μείωση του ποσοστού της εργοδοτικής εκπροσώπησης που απαιτείται ως προϋπόθεση για την επέκταση των όρων των συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου. Σήμερα αυτό το ποσοστό είναι 50% +1, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να αποχωρούν από τον φορέα εκπροσώπησής τους για να μην υποχρεωθούν να αυξήσουν τους μισθούς που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις. Άλλωστε, η μέτρηση του ποσοστού είναι δύσκολη και συχνά αναξιόπιστη. Αυτή η παρέμβαση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, αποτελεί ένα κίνητρο ώστε οι εργοδότες να προσέρχονται με μεγαλύτερη προθυμία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων να προβλέπεται – σε αυστηρό πλαίσιο – διαφορετική πολιτική για τις αυξήσεις που ορίζουν οι συμβάσεις, στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
- Απλοποίηση των διαδικασιών του ΟΜΕΔ, ώστε να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ωστόσο, ο στόχος που θα τεθεί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαφορές να λύνονται εξωδικαστικά, πριν από την προσφυγή στη διαιτησία. Το Υπουργείο αλλά και οι εργοδοτικοί φορείς επιθυμούν να υπερισχύσει η διαδικασία της συμφιλίωσης προτού οι δύο πλευρές προσφύγουν στη διαιτησία.
- Απλοποίηση των διαδικασιών στην νομιμοποίηση και εγγραφή των συνδικαλιστών αλλά και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων στο ψηφιακό Μητρώο που προβλέπεται από το νόμο Χατζηδάκη. Για το θέμα αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι συνδικαλιστές με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικό να εξαρτάς την πορεία μιας συλλογικής σύμβασης από την εγγραφή των μελών στα Μητρώα.