Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25η Μαρτίου: Ολες οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό - Αύριο η στρατιωτική παρέλαση

Ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην Εθνική Πινακοθήκη / Πηγή: Eurokinissi

Οι πρώτες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 2021 έχουν ήδη ξεκινήσει. Ειδικότερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, τη πλατεία Συντάγματος έχουν τοποθετηθεί εξέδρες με σημαίες, ενώ ο πρωθυπουργός με τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα βρίσκονται ήδη στην Εθνική Πινακοθήκη.

Οι επίσημοι των εορτασμών έφτασαν στην Αθήνα

Σημειώνεται πως στις 14:00 έφθασε στην Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν και λίγο αργότερα έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οι σχέσεις των δυο χώρων είναι στο χέρι μας να βαδίσουν ακόμα πιο μακριά» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων.

Λίγο πριν από τις 18:00 έφτασε στην Αθήνα και ο πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Στην Αθήνα βρίσκεται επιπλέον, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον οποίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μάλιστα το δικό του μήνυμα «Η Ελλάδα ούτε έχει φοβίσει ούτε και φοβάται κανέναν». Ακολούθησε η υπουργός Αμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία κατέφτασε στις στις 19.05.

Παρά το σκληρό lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» της εποχής, τις χώρες δηλαδή που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Καθόλου τυχαία δεν είναι λοιπόν και η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Η επικοινωνία τους αναμένεται να γίνει μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.  

Τα συγχαρητήρια από τον Πούτιν

Συγχαρητήριο μήνυμα του πρόεδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας, εμείς αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο μεγάλος «απών» από τους εορτασμούς για την Επανάσταση του 1821 είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της χώρας μας, ωστόσο λόγω του lockdown στη Γαλλία, δεν κατάφερε τελικά να έρθει. Ομως, ο Εμανουέλ Μακρόν παραχωρεί συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Νίκο Αλιάγα, η οποία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 την Τετάρτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 21.00.

Το πρόγραμμα για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σήμερα, Τετάρτη, 24 Μαρτίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη, θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και τους υψηλούς προσκεκλημένους που φθάνουν στη χώρα μας για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. 

Οι καλεσμένοι θα ακούσουν ένα σύντομο καλωσόρισμα από τον πρωθυπουργό και μια παρουσίαση για το νέο κτίριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης, την οποία θα κάνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Στη συνέχεια, θα ξεναγηθούν στους χώρους με πίνακες που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.

Αναλυτικα:

Τετάρτη 24 Μαρτίου

  • 14.00: Άφιξη του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. 
  • 14.30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις. 
  • 17.35:  Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
  • 18.15: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη υποδέχονται τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.  

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Από την πλευρά του Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.  

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

  • 19.05: Άφιξη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». 
  • 20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων. 

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Το επίσημο δείπνο που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο είναι προγραμματισμένο για τις 20:30. Οι προσκεκλημένοι θα είναι 45 και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και άλλοι καλεσμένοι θα μιλήσουν για τον αγώνα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Το δείπνο έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος σεφ, Λευτέρης Λαζάρου και το μενού θα περιλαμβάνει γεύσεις από την ελληνική θάλασσα, όπως κακαβιά, κιμά γαρίδας και χριστόψαρο.

Πέμπτη 25 Μαρτίου

Το πρωί της 25ης Μαρτίου σειρά έχει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά του κορονοϊού, τα καθίσματα θα είναι τοποθετημένα με αποστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό.

Η στρατιωτική παρέλαση

Η εικόνα που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η μετάδοση της παρέλασης θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο έως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου, ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά θα παρουσιάζουν την στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ