Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Εξαδάκτυλος: Αν βγούμε στις γιορτές, ο κορονοϊός θα κάνει πάρτι

Άκης Παυλόπουλος - Αθανάσιος Εξαδάκτυλος - Ντόρα Κουτροκόη
Άκης Παυλόπουλος - Αθανάσιος Εξαδάκτυλος - Ντόρα Κουτροκόη

Ο κορονοϊός θα κάνει πάρτι 24 ώρες το 24ωρο αν ο κόσμος βγει μαζικά τις γιορτές, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως έπειτα από πολύ κόπο, βγαίνουμε σιγά σιγά στο ξέφωτο προσθέτοντας όμως πως όσο πιο «κλειστοί» είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν οι αριθμοί, επισημαίνοντας ότι «οι ΜΕΘ αντί να αδειάζουν, θα τις βλέπουμε να ξαναγεμίζουν». Επιπλέον, δήλωσε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση που θα υπάρξει στον εμβολιασμό.

Μπορείς να εμβολιαστείς κι αν είσαι θετικός στον ιό

Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΙΣ διευκρίνισε ότι μπορεί να εμβολιαστεί και κάποιος που είναι θετικός στον ιό, αλλά να μην έχει συμπτώματα. «Αν είστε θετικός και νοσείτε δεν μπορείτε να εμβολιαστείτε, αν είστε θετικός και δεν νοσείτε, μπορείτε. Ο εμβολιασμός θα επιδράσει θετικά. Δεν υπάρχει καμία προαπαίτηση για τεστ πριν εμβολιαστείτε. Η προαπαίτηση είναι μόνο να μην έχετε συμπτώματα, την ημέρα δηλαδή του εμβολιασμού να μην έχετε πυρετό, να μην έχετε βήχα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου»

Οσο για τη μείωση των κρουσμάτων επεσήμανε: «Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου, βγαίνουμε σιγά-σιγά στο ξέφωτο. Αυτό που πρέπει να δούμε αυτήν τη στιγμή, είναι τον αριθμό των διασωληνωμένων να μειώνεται», προσέθεσε και συνέχισε: «Οι αριθμοί των ανθρώπων που ανιχνεύονται και είναι θετικοί είναι κοντά στους αριθμούς που θέλουμε. Θα δούμε και λίγο μεγαλύτερους, μην πάθουμε κατάθλιψη αν συμβεί σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο, αλλά συνολικά η τάση θα είναι αρνητική, αυτό περιμένουμε.

Η άρση των μέτρων εξαρτάται από τους «σκληρούς» δείκτες 

Στην ερώτηση για το πότε μπορούμε να δούμε άρση των μέτρων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνόλου δήλωσε: «Θέλει χρόνο βέβαια, δεν πρέπει να βιαστούμε. Γι’ αυτό αν κάνουμε κάποιο μετέωρο βήμα έχοντας παρασυρθεί από τους αριθμούς των κρουσμάτων, τότε οι άλλοι αριθμοί (σ.σ. νεκρού διασωληνωμένοι) μπορεί να μη μειωθούν όσο πρέπει - για να φθάσουμε σε όρια ασφαλείας.  Οι ‘’σκληροί’’ δείκτες (νεκροί, διασωληνωμένοι) είναι σημαντικοί για την άρση των μέτρων».

Πότε θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, απάντησε πως εάν οι δείκτες κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση από την επιθυμητή, τότε «η συζήτηση που θα γίνει δεν θα είναι ομόθυμη και δεν θα έχουμε μια εύκολη κατάληξη. Δεν θα μπορούσα να την προδικάσω αυτήν τη στιγμή». 

Click Away: Είναι το λιγότερο κακό

Τέλος, αναφορικά με το click away στο λιανεμπόριο, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «πάντα μας ανησυχεί το σενάριο να μην πειθαρχήσουν οι πολίτες και να προκύψει πρόβλημα, ωστόσο, προς το παρόν οι δείκτες βαίνουν θετικά, οπότε ας κάνουμε λίγο κουράγιο ακόμα». «Είναι το λιγότερο κακό. Όσο πιο κλειστοί είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθούν οι δείκτες», σημείωσε.

«Ο ιός θα κάνει πάρτι 24 ώρες το 24ωρο» αν ο κόσμος βγει μαζικά τις γιορτές, είπε χαρακτηριστικά. «Οι ΜΕΘ, αντί να αδειάζουν, θα τις βλέπουμε να ξαναγεμίζουν. Και ήδη δεν είναι άδειες φυσικά, όταν αυτήν τη στιγμή έχουμε πληρότητα 80%. Είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και φθάνουν στα όριά τους. Όπως είναι και οι άνθρωποι στα όριά τους - πνευματικά, ψυχικά και σωματικά», κατέληξε. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ