Κατά το 2024, το 10,5% του πληθυσμού της Ελλάδας αποτελείται από παιδιά ηλικίας 0-12 ετών (σύνολο: 1.073.432 παιδιά), τα οποία ζουν σε 715.420 νοικοκυριά, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16,6% των συνολικών νοικοκυριών της χώρας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία εξετάζει την πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες, όπως η παιδική φροντίδα, η κατ’ οίκον υποστήριξη λόγω αναπηρίας, γήρατος ή προβλημάτων υγείας, η προσβασιμότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας/ασθενείας, καθώς και φαινόμενα αρνητικής διακριτικής μεταχείρισης σε δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, διαδικασίες εύρεσης κατοικίας και δημόσιους χώρους.
Παιδική φροντίδα και οικονομικές δυσκολίες
- Το 75,1% των νοικοκυριών με τουλάχιστον ένα παιδί έως 12 ετών, που χρησιμοποιεί υπηρεσίες φροντίδας/φύλαξης με οικονομική επιβάρυνση, δηλώνει ότι έχει δυσκολία στην κάλυψη του σχετικού κόστους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά φτάνει το 100%.
- Το 10,8% αυτών των νοικοκυριών πληρώνει ή συμμετέχει στο κόστος των υπηρεσιών φροντίδας.
- Το 6,4% δηλώνει πως θα ήθελε να ξεκινήσει ή να αυξήσει τη χρήση τέτοιων υπηρεσιών.
- Κύριος λόγος μη χρήσης ή περιορισμένης χρήσης είναι η οικονομική δυσκολία (54,5%), ενώ δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας της υπηρεσίας (13,6%).
Κατ’ Οίκον Φροντίδα και Ανισότητες Πρόσβασης
- Το 6% του πληθυσμού ζει σε νοικοκυριά με μέλος που έχει ανάγκη κατ’ οίκον φροντίδας λόγω χρόνιου σωματικού ή νοητικού προβλήματος, αναπηρίας ή γήρατος.
- Το 16% αυτών των νοικοκυριών λαμβάνει επαγγελματικές υπηρεσίες φροντίδας (υγειονομική ή κοινωνική υποστήριξη, όπως καθάρισμα, μαγείρεμα, βοήθεια μετακίνησης, συντροφιά).
- Το 66,5% αυτών των νοικοκυριών καλύπτει πλήρως ή εν μέρει το κόστος των υπηρεσιών.
- Το 96,1% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη του κόστους.
- Το 38,2% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει επαρκή φροντίδα ή καθόλου, παρά τις ανάγκες του νοικοκυριού.
- Κύριος λόγος μη λήψης ή ελλιπούς λήψης υπηρεσιών είναι η οικονομική αδυναμία (70,9%), και δεύτερος λόγος η έλλειψη διαθεσιμότητας (12%).
Μεταφορές, Επιδόματα και Διακρίσεις
- Το 6,7% των πολιτών ηλικίας 16 ετών και άνω χρησιμοποιεί καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το 61,3% δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.
- Κύριος λόγος μη χρήσης είναι ότι οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικό μέσο ή με τα πόδια (84,0%).
- Το 2,6% του πληθυσμού ένιωσε αρνητική διακριτική μεταχείριση κατά την επικοινωνία του με δημόσια υπηρεσία.
- Το 1% αισθάνθηκε διάκριση στην προσπάθεια ενοικίασης ή αγοράς κατοικίας.
- Το 0,5% ένιωσε διάκριση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, είτε ως γονέας είτε ως εκπαιδευόμενος.
- Το 1,8% αισθάνθηκε διάκριση σε δημόσιο χώρο, όπως κατάστημα, εστιατόριο ή αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Το 64,7% των εργαζομένων δηλώνει ότι θα είχε δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας αν έχανε την εργασία του, ενώ το 26,7% δεν έχει και το 8,6% δεν γνωρίζει.
- Το 78,1% δηλώνει ότι θα είχε δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας ή ατυχήματος, ενώ το 11,7% δεν έχει και το 10,2% δεν γνωρίζει.