Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμα 772.000 ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

 Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Πηγή: InTime

Αύξηση κατά 65% κατέγραψαν οι καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που αφορούσαν παραβίαση δεδομένων με την Αρχή να προχωρά στην επιβολή προστίμων, ύψους 772.000 ευρώ. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Αρχής για το 2019, που επιδόθηκε από τον πρόεδρο της Κωνσταντίνο Μενουδάκο στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, το 2019, ο συνολικός αριθμός των εισερχόμενων υποθέσεων προσφυγών/καταγγελιών ανήλθε σε 983, αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με το 2018 (847), ενώ 608 υποθέσεις προσφυγών/καταγγελιών διεκπεραιώθηκαν. Ο μεγαλύτερος αριθμός των εισερχομένων καταγγελιών είχαν ως αντικείμενο τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ειδικότερα τις τηλεφωνικές οχλήσεις για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, την αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία(spam) και τη βιντεοεπιτήρηση και ακολουθούν οι καταγγελίες με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις εργασιακές σχέσεις και τη δημόσια διοίκηση.
Ο αριθμός των περιστατικών παραβίασης δεδομένων, που γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή, ανήλθε σε 132, αυξημένος κατά περίπου 65% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ υποβλήθηκαν και 22 γνωστοποιήσεις παραβίασης δεδομένων από παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Από τις 132 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης δεδομένων, οι 122 υποβλήθηκαν από εταιρείες με βασική (120) ή τοπική (2) εγκατάσταση εντός Ελλάδας και οι λοιπές 10 από υπεύθυνο επεξεργασίας με κύρια εγκατάσταση σε άλλο κράτος μέλος (6) ή χωρίς εγκατάσταση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε 20 από τις αποφάσεις της Αρχής επιβλήθηκαν κυρώσεις σε υπευθύνους επεξεργασίας. Σε 11 περιπτώσεις επιβλήθηκε η κύρωση της προειδοποίησης - σύστασης για συμμόρφωση μετά από καταγγελία και ακρόαση και σε 9 περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο το ύψος του οποίου κυμάνθηκε από 2.000 έως 200.000 ευρώ. Σε 1 από τις 9 αυτές αποφάσεις επιβλήθηκε εκτός του χρηματικού προστίμου και η κύρωση της προειδοποίησης - σύστασης. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους 772.000 ευρώ.

Η Αρχή επέβαλε τις κυρώσεις για παραβίαση των διατάξεων που αναφέρονται στη μη τήρηση της αρχής της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό, των προϋποθέσεων επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της ενημέρωσης και του δικαιώματος πρόσβασης και αντίρρησης των υποκειμένων, του απόρρητου και της ασφάλειας των δεδομένων, αλλά και διατάξεων σχετικά με τη χρήση συστημάτων γεωεντοπισμού και βιντεοεπιτήρησης για την προστασία προσώπων και αγαθών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα