Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τ. Γαϊτάνης (ΓΓΕΚ): Η έρευνα είναι θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη – Επενδύουμε στα Πανεπιστήμια και τους νέους επιστήμονες

Πηγή: Eurokinissi

Στην ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας στα ελληνικά Πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 94η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Όπως σημείωσε, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ενίσχυση του ερευνητικού έργου στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έναν τομέα που συμβάλλει καθοριστικά στην επιστήμη, την οικονομία και την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΓΓΕΚ έχει εξασφαλίσει 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη της Έρευνας και Καινοτομίας. Από αυτά, 200,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για αναβάθμιση υποδομών, 144 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, ενώ τα υπόλοιπα κατευθύνονται σε χρηματοδότηση ερευνητικών έργων.

Εμβληματικές δράσεις και διεθνείς συνεργασίες

Επιπλέον, η ΓΓΕΚ, ως ο αρμόδιος φορέας χάραξης και υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα, έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει σειρά στρατηγικών παρεμβάσεων μέσω προκηρύξεων και προσκλήσεων ενδιαφέροντος, όπως την εμβληματική δράση "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ", η οποία κινητοποίησε πάνω από 650 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας περισσότερα από 1.100 έργα.

Η γενική γραμματεία, αναπτύσσει επίσης μια εξωστρεφή προσέγγιση διμερών συνεργασιών με χώρες, όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Κύπρος αλλά και πολυμερών συνεργασιών σε τομείς αιχμής όπως οι Συγχρηματοδοτούμενες Ευρωπαϊκές Συμπράξεις. Επιπλέον, έχει προχωρήσει και σε άλλες προκηρύξεις οριζόντιων παρεμβάσεων, όπως την "Στήριξη Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027", δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ, και τη νέα Δράση "Κέντρα Ικανοτήτων", η οποία θα αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, με δημόσια δαπάνη 20 εκατ. ευρώ.

Διασύνδεση έρευνας με την αγορά εργασίας

Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε και στην Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, «ΕΣΕΤΑΚ 2030», η οποία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στην προώθηση της αριστείας και την παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας, αλλά και στην επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας, έκανε λόγο και για τα μέτρα της κυβέρνησης, που ενισχύουν τη σύνδεση ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου και δίνουν κίνητρα στους νέους επιστήμονες ώστε να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις γενναίες φορολογικές απαλλαγές που δικαιούνται οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε καινοτομία, στους νόμους για τις spin-offs στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, στη στήριξη των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, στην προώθηση φορολογικών κινήτρων για angel investors και την εμπορική αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών, αλλά και στη χορήγηση Golden Visa για επενδύσεις σε startups και spin-offs.

Ο κ. Γαϊτάνης, δήλωσε ότι:

«Η έρευνα είναι ο θεμέλιος λίθος για την παραγωγή της νέας γνώσης. Αν δεν υπήρχε η ερευνητική διαδικασία, η ζωή μας δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα σε κανένα πεδίο. Από την Υγεία και τις Τηλεπικοινωνίες, μέχρι τον Πολιτισμό και την κατανόησή μας για τον άνθρωπο. Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει αυτή την αλήθεια. Και για αυτό προσπαθούμε εδώ και έξι χρόνια να βελτιώσουμε το ερευνητικό περιβάλλον και να επενδύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Άλλωστε, γνωρίζουμε καλά πως η επένδυση στην έρευνα σημαίνει και επένδυση σε ποιοτική εκπαίδευση που δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να εκπαιδεύουν νέους επιστήμονες, να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες και τελικά, να δημιουργούν καινοτομία με σκοπό να γίνει η χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Γιατί τελικά, η επένδυση στη γνώση είναι η πιο ουσιαστική επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ