Νέα
 • ΓΔ: 925.83 +0.17%
 • Τζίρος: 63,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Self Tests - Λύκεια: Δεκαπέντε ερωτήσεις - απαντήσεις

Πηγή: self-testing.gov.gr
Πηγή: self-testing.gov.gr

Μία λίστα με δεκαπέντε χρήσιμες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους σχετικά με την επαναλειτουργία των λυκείων δια ζώσης και το self-testing, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

H υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, τα λύκεια της επικράτειας θα λειτουργούν δια ζώσης, με υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις σε 15 βασικές απορίες για το τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα, όπως τις έδωσε το υπουργείο, έχουν ως εξής:    

Ποια σχολεία θα λειτουργούν δια ζώσης από τη Δευτέρα 12/4; 

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, όλης της χώρας, καθώς και οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις. Παράλληλα, συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, οι οποίες δεν έχουν κλείσει καθόλου από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς.

Ποια μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των Λυκείων;    

Προβλέπεται η εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, όπως:

 • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 
 • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, 
 • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, 
 • η χρήση αντισηπτικών, 
 • οι σχολαστικοί καθαρισμοί, 
 • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
 • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..    

Επιπλέον προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.    

Είναι υποχρεωτικά τα τεστ;

Τα τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.    

Πώς θα γίνεται η προμήθεια των τεστ;

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές Λυκείου, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Το πρώτο τεστ μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν από αύριο 8/4 σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή 9/4 στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί έως το πρωί της Πέμπτης 15/4.

Είναι δύσκολη η διαδικασία του τεστ; 

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).

Τα βήματα είναι τα εξής:    

 1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.    
 2. Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ, ή την Δευτέρα το πρωί.    
 3. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.    

Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό; 

 1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.    
 2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.
 3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα / δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.    

Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό; 

 1. Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr,
 2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr,, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
 3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Γιατί προτεραιοποιήθηκαν τα Λύκεια έναντι άλλων βαθμίδων;    

Προτεραιοποιήθηκε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους:

 1. γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
 2. γιατί πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Εχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;    

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Πότε θα ανοίξουν τα υπόλοιπα σχολεία;    

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητά συστηματικά με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές.

Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ ενήλικοι μαθητές εσπερινών λυκείων;    

Στα εσπερινά λύκεια όλης της επικράτειας προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή τεστ στα σχολεία. Τα τεστ θα βρίσκονται στα σχολεία έως το Σάββατο 10/4, και θα τα προμηθευτούν οι μαθητές από τις σχολικές μονάδες εντός του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας τις οδηγίες των διευθυντών των σχολικών μονάδων.    

Για ποιες ηλικίες μαθητών μπορούν οι γονείς να παραλαμβάνουν self-tests από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των μαθητών;    

Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν self-tests για όλους τους μαθητές που γεννήθηκαν τα ημερολογιακά έτη 2003, 2004 και 2005.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί / μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;    

Ναι.

Οι μαθητές που θα βγουν θετικοί θα κάνουν τηλεκπαίδευση;    

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο με φυσική παρουσία;    

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Διευκρινήσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Απαντήσεις σε δημοσιεύματα και ερωτήματα που προέκυψαν για την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την διάρκεια του διαγωνισμού για την προμήθεια self test δίνει μέσω ανακοίνωσής της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων. Σε όλη τη διαδικασία τηρήθηκαν πλήρως οι κανόνες νομιμότητας. Προκειμένου λοιπόν να απαντήσουμε σε ερωτήματα αλλά και σε σενάρια που αναπτύσσονται, παραθέτουμε με πλήρη στοιχεία τη διαδικασία που ακολουθήθηκε:

Με την υπ' αριθ. 11879/24-03-2021 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκηρύχθηκε ανοικτή πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς για την επείγουσα προμήθεια έως και δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, συνολικής εκτιμώμενης αξίας σαράντα εκατομμυρίων Ευρώ (40.000.000,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των υπέρ τρίτων κρατήσεων, ως και κάθε άλλη επιβάρυνση, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

 1. Στην εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία αναπτύχθηκε ισχυρος ανταγωνισμός με τη συμμετοχή τριάντα ενός (31) οικονομικών φορέων και με γνωμοδότηση της Επιτροπής Τεχνικής Αξιολόγησης Προσφορών και Ποιοτικής Παραλαβής (που απαρτίζεται από δύο αναπληρώτριες καθηγήτριες Ιατρικής Μικροβιολογίας και έναν επίκουρο καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας & Ιολογίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας) κρίθηκαν αποδεκτές οι τεχνικές προσφορές πέντε (5) εξ' αυτών, καθώς πληρούνταν οι τεχνικές απαιτήσεις της εν λόγω πρόσκλησης και ανακηρύχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι. Ως εκ τούτου, απεστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προληπτικό έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας και των σχεδίων των πέντε (5) συμβάσεων, συνολικής αξίας τριάντα εκατομμυρίων εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (30.155.000,00 ευρώ) για την προμήθεια συνολικά εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (9.400.000) τεμαχίων ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης).
 2. Με την υπ' αριθ. 109/2021 Πράξη ΣΤ' Κλιμακίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των ελεγχόμενων πέντε (5) σχεδίων σύμβασης για την προμήθεια συνολικά εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (9.400.000) τεμαχίων ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης).
 3. Η εταιρεία με την επωνυμία «SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ IKE», με την οποία συνάφθηκε η υπ' αριθ. 80/2021 Σύμβαση, συμμετείχε με το προϊόν: SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold), της κατασκευάστριας εταιρείας JOYSBIO (Tianjin) Biotechnology Co., Ltd, όπως και άλλοι τρεις ανάδοχοι, και φέρει πιστοποιητικό CE-IVD με βάση την Οδηγία 98/79/ΕΚ και πληροί τους όρους των τεχνικών προδιαγραφών της πρόσκλησης.
 4. Η διαδικασία διενεργήθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ήτοι, κατατέθηκε η απαιτούμενη από το ν. 4412/2016 εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Από την ως άνω διαδικασία δεν προέκυψε οιοδήποτε κώλυμα, όπως ειδικότερα περιγράφεται στην υπ' αριθ. 109/2021 Πράξη ΣΤ' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 5. Σε κάθε περίπτωση, η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη εκπλήρωσης οποιασδήποτε εκ των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων της εν λόγω διαδικασίας. Και αν δεν τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις οι κυρώσεις αυτές θα επιβληθούν ακριβώς όπως προβλέπονται».

Παράλληλα σημειώνει: «Η όλη διαδικασία διέπεται από το Εθνικό και το Ενωσιακό Δίκαιο και δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις. Η εργώδης προσπάθεια για την προμήθεια των selftest υλοποιήθηκε με πλήρη διαφάνεια και με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας. Ο έλεγχος είναι πάντα ευπρόσδεκτος και απαραίτητος. Πάντα όμως με στοιχεία και επί πραγματικών δεδομένων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ