Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά ο Οργανισμός για το δημοσίευμα του ethnos.gr

ΕΟΠΥΥ
Eurokinissi

Απάντηση δίνει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο δημοσίευμα του ethnos.gr, το οποίο έκανε λόγο για διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει την  παραχώρηση των σημαντικότερων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με το ethnos.gr, ο ΕΟΠΥΥ στην απάντησή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις αλλαγές, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν σχετίζονται με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά στο ethnos.gr η διοίκηση

Ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνει ότι «ένα παραπλανητικό δημοσίευμα δεν μπορεί για κανένα λόγο να αποτελεί στοιχείο για μικροπολιτική και διασπορά ψευδών ειδήσεων, που εν τέλει προκαλούν αναστάτωση στους ασφαλισμένους της χώρας».

Στη συνέχεια η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει τα εξής:

  1. Ο ΕΟΠΥΥ βάσει των ισχυουσών διατάξεων (παρ. 9, αρ.28, ν.3918/11) δύναται ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και κατόπιν έγκρισης των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τις ακόλουθες εργασίες:  

α) Τη μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων  

β) Τη διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών τους.  

γ) Το κλείσιμο των ισολογισμών - απολογισμών και τη λογιστική εν γένει ενημέρωση.  

δ) Την καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα.  

ε) Τον έλεγχο των δαπανών υγείας.

Το δημοσίευμα εσφαλμένα αναφέρει πως «η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη διάταξη με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού, μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία»  καθώς η δυνατότητα ανάθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μελετών και ελεγκτικών υπηρεσιών είχε ήδη προβλεφθεί από το 2011. Συνεπώς σε ποιά διάταξη αναφέρεται το δημοσίευμα; Η αλήθεια είναι πως η διάταξη που προωθείται από το Υπ. Υγείας, αφορά αποκλειστικά και μόνο δύο ζητήματα:

α) την απάλειψη της πρόβλεψης έγκρισης του Υπ. Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση αναθέσεων. Και αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνεπώς δεν νοείται έγκριση του Υπουργού στη διαδικασία ανάθεσης. Υπενθυμίζεται πως καμία ανάθεση του ΕΟΠΥΥ δεν εγκρίνεται από το Υπ. Υγείας, αφού όλες οι αναθέσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Υπ. Υγείας προϋπολογισμού του Οργανισμού και των πιστώσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

β) την  παροχή εξουσιοδότηση στο ΔΣ του Οργανισμού, πέραν των ανωτέρω μελετών και ελέγχων που θεσμοθετήθηκαν ήδη από το 2011, να αναθέτει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου το νομικό έλεγχο των νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω των εξειδικευμένων ζητημάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός ως αποζημιωτής των δαπανών υγείας και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των δικαιούχων περίθαλψης τις οποίες καλείται να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ.

  1. Αναφορικά με «τον παραγκωνισμό του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και την ακύρωση συνεδριάσεων λόγω της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στα υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού και αλλαγής τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ», σημειώνονται τα εξής:

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχοντας ως γνώμονα την ταχύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και την ελαχιστοποίηση των διοικητικών βαρών, προέβη στην πρώτη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη από τη σύσταση του Οργανισμού το 2011.

Απορίας άξιο ήταν γιατί καμία Διοίκηση από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ δεν προέβη σε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακά στελέχη, διοικητική πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο Δημόσιο και είναι επιβεβλημένη για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των συναλλασσόμενων.

Ενδεικτικό είναι πως για την παροχή σε ασφαλισμένους ιατρικών ή και φαρμακευτικών παροχών, εγκεκριμένων είτε από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) είτε από τους αρμόδιους ιατρούς ελεγκτές, απαιτούνταν οι υπογραφές όλων των υπηρεσιακών παραγόντων και η τελική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, διαδικασία που απαιτούσε πολλαπλά στάδια, εγκρίσεις και υπογραφές με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι να περιμένουν για μήνες.

Σήμερα απαιτείται, πέραν της απαραίτητης ιατρικής έγκρισης, η υπογραφή και του αρμόδιου Δ/ντη ή Γενικού Δ/ντη ανάλογα με το ποσό της παροχής. Ομοίως, σε περίπτωση κατεπείγουσας μετάβασης ασθενών στο εξωτερικό για νοσηλεία πέραν της έγκρισης του ΑΥΣ, απαιτείτο απόφαση ΔΣ με αποτέλεσμα να γίνεται κατεπείγουσα σύγκληση του ΔΣ πριν τη μετάβαση του ασθενή.

Σήμερα, και μετά τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, πέραν της ιατρικής έγκρισης απαιτείται  μόνο η έγκριση του Διοικητή.

Η σημερινή Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει εμπιστοσύνη στην επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία των ανώτερων στελεχών της και των αρμόδιων ιατρικών ομάδων και στο πλαίσιο αυτό, μειώνει τη γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη, υιοθετώντας διαδικασίες ταχύτερης επίλυσης των ζητημάτων των ασφαλισμένων.

Το γεγονός ότι διατυπώνεται προβληματισμός και δυσαρέσκεια για την απεμπλοκή του Διοικητικού Συμβουλίου από τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους ασφαλισμένους ή με άλλες διαδικαστικές ενέργειες, θα πρέπει να προβληματίσει όσους με θέρμη υπερασπίζονται την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.

Λυπούμαστε που η πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί το αντιπολιτευτικό       αφήγημα     και είναι κρίμα που άκριτα υιοθετούνται απόψεις που δεν στηρίζονται σε αληθινά δεδομένα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει να παραμείνει προσηλωμένος στο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ποιοτική και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το δημοσίευμα του ethnos.gr

Υπενθυμίζεται ότι το ethnos.gr ανέφερε πως η κυβέρνηση προωθούσε διάταξη που προβλέπει την παραχώρηση των σημαντικότερων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Ήδη, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, για τη διάταξη έχουν ενημερωθεί τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι σύντομα δεν θα μπορούν να ελέγχουν και το αντικείμενο που είχαν αναλάβει. Γι αυτό άλλωστε στον Οργανισμό επικρατεί αναβρασμός, αφού οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές για τον φορέα, ο οποίος έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ενώ το κονδύλι που διαχειρίζεται ξεπερνά τα 5,5 δις ευρώ. Μάλιστα, υψηλόβαθμες πηγές έλεγαν στο ethnos.gr ότι ήδη είναι έτοιμο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας το οποίο ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Τι προβλέπεται  

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη διάταξη με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού, μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία. Πρόκειται προφανώς για μία νέα κατεύθυνση που δίνεται στους δημόσιους φορείς υγείας. Θυμίζουμε, άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας θα συνεχιστεί, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας απεδείχθη, όπως είπε, αποτελεσματική. Υπενθυμίζεται, ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν μισθωθεί ιδιωτικές κλινικές οι οποίες εφημέρευαν για λογαριασμό του ΕΣΥ ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς τόσο με covid όσο και non covid.  

Οι αλλαγές πάντως που προωθούνται περιγράφονται ως εξής στη διάταξη η οποία διακινείται ως επτασφράγιστο μυστικό:   «Ο ΕΟΠΥΥ δύναται  ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναθέτει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τις ακόλουθες εργασίες:  

α) Τη μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων  

β) Τη διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών τους  

γ) Το κλείσιμο των ισολογισμών – απολογισμών και τη λογιστική εν γένει ενημέρωση  

δ) Την καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα  

ε) Τον έλεγχο των δαπανών υγείας  

στ) την εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού».  

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ότι ήδη το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έχει παραγκωνιστεί σε έναν βαθμό, ενώ ακυρώνονται και συνεδριάσεις του. Και αυτό επειδή έγινε μεταφορά αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς παράγοντες και διευθυντές τμημάτων με αποτέλεσμα να μην αποφασίζει το ΔΣ σχεδόν για τίποτε, σε βαθμό που αναβάλλονται ακόμη και συνεδριάσεις λόγω έλλειψης θεμάτων.   Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, που θυμίζει το «μοντέλο ΕΦΚΑ» εν είδει εταιρείας Α.Ε., θα ανατρέψει και τον τρόπο ελέγχου των δαπανών υγείας που σήμερα γίνονται από δημόσιους φορείς όπως είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο.  

Και προφανώς- σύμφωνα με τα όσα αναλύουν στο ethnos.gr παράγοντες του Οργανισμού- δεν πρόκειται για μία απλή ανάθεση διοικητικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, πουκαταλαμβάνει ένα κόστος της τάξης των 300 – 400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε ιδιωτικές εταιρείες να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, καθιστά τον Οργανισμό ένα διαφορετικό από το ισχύον σύστημα στον τομέα της Υγείας.  

Προκύπτει, λοιπόν το εύλογο ερώτημα αν στόχος είναι να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και άλλους παρόχους, οι οποίοι θα νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους του και να προχωρά σε συμβάσεις έπειτα από διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές μονάδες ή φυσικά πρόσωπα. Ένα σύστημα πολύ πιο διευρυμένο από το σημερινό και με εμπλεκόμενο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός που πιθανόν να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα αλλάξει και η κατανομή των κονδυλίων που σήμερα διατίθενται από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία.   Μάλιστα ανώτατο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ σημείωνε στο ethnos.gr ότι ήδη προωθείται από το υπουργείο Υγείας, νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα.  

Βέβαια παραμένει άγνωστο εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δώσει το πράσινο φως υπηρεσίες του δημοσίου να ανατεθούν σε ιδιώτες.   Πάντως, οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ προωθούνται σε μία περίοδο που ο Οργανισμός έχει φέρει σοβαρά αποτελέσματα, παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάζει. Ερώτημα αποτελεί τι θέση θα λάβουν τα στελέχη του στις φημολογούμενες αλλαγές και στο νέο σχήμα, με δεδομένο ότι οδήγησαν τον ΕΟΠΥΥ στο να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αλλά και να παρουσιάζει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ