Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην μητέρα των μαχών σήμερα τα συνδικάτα - Παραλύει η χώρα από την 24ωρη απεργία

Την «μητέρα των μαχών» δίνουν σήμερα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή.

Ρολά κατεβάζει Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ κατεβαίνουν στους δρόμους, αλλά με χωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια.  

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα «Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, ανάπτυξη δε γίνεται».

Το συλλαλητήριο σε εξέλιξη στην πλατεία Κλαυθμώνος
Το συλλαλητήριο σε εξέλιξη στην πλατεία Κλαυθμώνος
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρα στο συλλαλλητήριο
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

 

Οι διαδηλωτές φτάνουν στο Σύνταγμα

 

 

 

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία».  

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα». 

Όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση  χτυπάει την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, διαλύει το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους απέναντι στα δόντια της εργοδοσίας, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία».

Το συνδικάτο της ΣΤΑΣΥ ζητά την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου τονίζοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στη Θεσσαλονίκη (έξω από το Εργατικό Κέντρο), στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σήμερα και για όλο το 24ωρο χειρόφρενο τραβούν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας.

Τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα, ενώ θα τροποποιηθούν και τα δρομολόγια.

Δεμένα για 24 ώρες αναμένεται να μείνουν τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ. Η απεργία ξεκίνησε στις 00:01 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Στην κινητοποίηση δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και οι λιμενεργάτες.

Ωστόσο χθες το βράδι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών την οποία έσπευσε να θέσει υπό την αιγίδα της η ΓΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί η διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη της απεργίας που κρίθηκε παράνομη.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μια προκλητική απόφαση, απαράδεκτη πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και νομικά». Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας - αναφέρει η ανακοίνωση - «με την 24ωρη απεργία της καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας ανεξαιρέτως και ως εκ τούτου την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τα ναυτεργατικά σωματεία και καλεί τους ναυτικούς της χώρας να απεργήσουν κανονικά». 

Στην απεργία θα λάβουν μέρος, επίσης, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία.

Επίσης σήμερα θα σιγήσουν τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05:30 π.μ. έως τις 05:30 π.μ. αύριο, Παρασκευή 11 Ιουνίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως σημειώνει, ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ