Νέα
 • ΓΔ: 903.33 +0.84%
 • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αντικαπνιστική πρωτοβουλία για τους μαθητές

Μια νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία με τίτλο «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ», παρουσιάστηκε πρόσφατα σε Συνέντευξη Τύπου από την MSD, την ΕΟΠΕ και το Quality Net. To συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε για να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών στην πρόληψη του καπνίσματος και κατά συνέπεια την διατήρηση της καλής υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, κ. Ι. Μπουκοβίνας, σχεδόν το 40% των θανάτων από καρκίνο και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα. Η γνώση αποτελεί δύναμη και η εκπαίδευση της νέας γενιάς σε υγιεινές συνήθειες αλλά και στην αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην ευημερία αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Η πρωτοβουλία ευαισθητοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών σε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η πρόληψη του καπνίσματος συμβάλει στην ευημερία και στην καλή υγεία . Πέραν της ενότητας που αφορά το κάπνισμα και πιο συγκεκριμένα τα καπνικά προϊόντα, την αποφυγή από τις αρνητικές επιπτώσεις των καπνικών προϊόντων στον οργανισμό και  την ανάπτυξη εργαλείων για να αντιστέκονται στις πιέσεις των συνομήλικων τους, η πλατφόρμα περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες ενότητες που προωθούν την καλή υγεία και ευημερία όπως :

 • Σωματική δραστηριότητα και τη σημασία αυτής στη ζωή μας
 • Τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής
 • Την αναγνώριση των συναισθημάτων και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
 • Και την φιλία

Η εκπαίδευση των παιδιών στις νεαρές ηλικίες σε υγιεινά πρότυπα, οδηγεί τους μετέπειτα ενήλικες σε υγιέστερες επιλογές. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα επίσης επικοινωνείται έντονα ότι η καλή υγεία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία ως σύνολο. 

Η δημιουργία ορθών προτύπων διαβίωσης αναφορικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη του καπνίσματος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την καλλιέργεια της αυτοεικόνας & της αυτοεκτίμησης και τη φιλία & κοινωνική συναναστροφή με στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, για την οικογένεια, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για την κοινωνία γενικότερα. Η υιοθέτηση σωστών συνηθειών απαιτεί την κατάλληλη εκπαίδευση από νωρίς, ώστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές που θα τα ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Στοχευμένη πληροφόρηση για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Η πρωτοβουλία απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο) Εκπαίδευσης και υλοποιείται μέσα από μια πολυεπίπεδη διαδικασία. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έχουν σαν κεντρικό σημείο αναφοράς την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα ygeiamouzoimou.gr , η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σύγχρονες απαιτήσεις της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και ανανεώνεται με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με θέματα αγωγής υγείας.

Σαφώς, η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί μία ιδιόμορφη περίοδο, κατά την οποία τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις όπως συγκρούσεις, άγχος και έντονη συναισθηματική φόρτιση. Εδώ ακριβώς όμως είναι που βρίσκει την θέση της η κατάλληλη εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία , ώστε τα παιδιά να κάνουν ορθές επιλογές που θα τα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Στο ygeiamouzoimou.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν:

 • Οι εκπαιδευτικοί: Υλικό που θα τους βοηθήσει να μιλήσουν στους μαθητές τους για το κάπνισμα, την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ψυχική ισορροπία με ευχάριστο, δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο! Μπορούν να βρουν εκπαιδευτικά σενάρια, οδηγούς υλοποίησης, ενημερωτικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας, οπτικοακουστικό υλικό για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον σύνδεσμο: Εκπαιδευτικό Υλικό (ygeiamouzoimou.gr)
 • Οι μαθητές: Ενημέρωση και δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην τάξη με τον εκπαιδευτικό τους ή εκτός σχολικής τάξης με την οικογένεια και τους φίλους τους, ώστε να διατηρήσουν την καλή τους υγεία και ευεξία, μακριά από επιβλαβείς συνήθειες.
 • Οι γονείς: Ενημερωτικά και επιστημονικά άρθρα για την προάσπιση της υγείας, καθώς και έξυπνες συμβουλές για τη διατήρηση του ευ ζην και της ποιότητας ζωής, τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον σύνδεσμο:

Εκπαιδευτική πλατφόρμα: Ενημέρωση (ygeiamouzoimou.gr)

 Στόχοι και εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας

Συνοψίζοντας, εκτιμάται πως πρόγραμμα μέχρι το τέλος του θα έχει απήχηση σε 140.000 ανθρώπους! H πρωτοβουλία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της MSD, «Life Matters». Το πρόγραμμα στηρίζει τον παγκόσμιο στόχο «3» του Ο.Η.Ε. για καλή υγεία και ευημερία, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το QualityNet Foundation με την επιστημονική συνεργασία της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ