Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Σε τροχιά δημοπράτησης μπαίνει η Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης

Πηγή: Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Δημοπρατείται το μεγάλο οδικό έργο του Έβρου που αφορά την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης. Με απόφασή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δέσμευσε ποσό 36 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, στοιχείο που αποτελεί την πρώτη κίνηση για την εκκίνηση του διαγωνισμού.

Ποιοι όμιλοι αναμένεται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό 

Το έργο είναι μια σταθερή διεκδίκηση των φορέων της περιοχής, καθώς με την υλοποίησή του βελτιώνεται η πρόσβαση προς το λιμάνι της περιοχής. Το έργο εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων της χώρας. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία για το λιμάνι αλλά και την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία γίνεται επίκεντρο ενεργειακών και μεταφορικών επενδύσεων λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Η υλοποίηση του νέου μεγάλου έργου δεν είναι τυχαία και συνδέεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης από το ΤΑΙΠΕΔ, με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη διευθετηθεί θέματα όπως ο καθορισμός του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος, όπως και η διαδικασία απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης.

Tα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2022 και θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2024.

Η ταυτότητα του έργου

Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός με μήκος 3,6 χλμ. θα συνδέει το λιμάνι της πόλης με την Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, κάνοντας πολύ πιο γρήγορη τη διακίνηση εμπορευμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφίζει την επιβαρυμένη λόγω του λιμανιού κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 60 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνει τυπική διατομή διαχωρισμένης κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4 μέτρων (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 17 μ.). Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως κλειστή οδός με παράπλευρο δίκτυο, με μήκος 3 χλμ. συν 0,6 χλμ. ο συνδετήριος κλάδος με την οδό προς το λιμάνι, 3 ισόπεδους κόμβους και τέσσερις 4 γέφυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε κόμβων, από τους οποίους οι τέσσερις θα είναι ισόπεδοι και ο ένας (στην περιοχή της γέφυρας Μαΐστρου) ανισόπεδος. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο υπόγειες διαβάσεις πεζών στο δρόμο της Παλαγίας και του Άβαντα.

Το αντικείµενο του έργου «Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης» αφορά την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της Αλεξανδρούπολης, του συνδετήριου κλάδου µε το λιµάνι Αλεξανδρούπολης και του κόµβου σύνδεσης µε τον κλάδο προς Εγνατία Οδό.

Στις εργασίες κατασκευής του έργου, εκτός από τις εργασίες οδοποιίας, περιλαµβάνονται:

  • τα µεγάλα και µικρά τεχνικά έργα (άνω διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης),
  • οι εργασίες αποχέτευσης οµβρίων και αποστράγγισης,
  • οι εργασίες σήµανσης- ασφάλισης,
  • οι εργασίες ηλεκτροφωτισµού κόµβων, γεφυρών κ.λπ.,
  • οι εργασίες επένδυσης πρανών µε φυτική γη και υδροσποράς τους,
  • οι εργασίες Ο.Κ.Ω.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ