Νέα
  • ΓΔ: 1365.48 +0.60%
  • Τζίρος: 118,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ράγες μπαίνουν έξι σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ. ευρώ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Βήμα-βήμα προχωρά το σχέδιο για την υλοποίηση σιδηροδρομικών έργων 3,3 δισ. ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ. Οι έξι διαγωνισμοί αναμένεται να βγουν σταδιακά στον αέρα από την ΕΡΓΟΣΕ το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο του τεχνικού συμβούλου για τη δημοπράτηση των έργων με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Η απόφαση αφορά στην έγκριση του πρακτικού κατακύρωσης της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για τη Δημοπράτηση Επιλεγμένων Σιδηροδρομικών Έργων με τη Διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου». Οι υπηρεσίες αποσκοπούν στην υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάθεσης και υλοποίησης επιλεγμένων σιδηροδρομικών έργων.

Ανάδοχος του έργου είναι η «TREDIT SA», με συνολική́ προσφορά ύψους 57.600 ευρώ (ή 71.424 ευρώ με ΦΠΑ). Η χρονική διάρκεια του έργου ορίζεται σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως θα ολοκληρώσει τις υπηρεσίες του στις αρχές του 2022.

Μέρος της διαδικασίας αποτελεί και η νεοσύστατη αυτοτελής οργανωτική μονάδα της ΕΡΓΟΣΕ της οποίας το έργο θα είναι η εσωτερική διαχείριση των απαραίτητων πράξεων για την προετοιμασία των έργων. Με αυτή την κίνηση θεωρείται πως θα υπάρξει επιτάχυνση αρκετών μηνών.

Η ταυτότητα των έξι έργων

Οι έξι μεγάλοι διαγωνισμοί για τα σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς που μπαίνουν γραμμή της εκκίνησης αφορούν τα εξής έργα:

  1. Αναβάθμιση υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, συνολικού μήκους 178 χλμ. σε διπλή́ γραμμή με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης, καθώς και αναβάθμιση σταθμών/στάσεων.
  2. Νέα Σιδηροδρομική́ Γραμμή Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες, συνολικού μήκους 206 χλμ., σε νέα νότια χάραξη, με σηματοδότηση, ETCS, ηλεκτροκίνηση.
  3. Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με νέα μονή σιδηροδρομική που θα συνδέεται με την υφιστάμενη και κατασκευή Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  4. Ολοκλήρωση Σιδηροδρομικής Γραμμής Κόρινθος – Πάτρα στο τμήμα Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών, με κατασκευή νέας διπλής γραμμής, συνολικού μήκους 11 χλμ. περίπου, με σηματοδότηση, ETCSLevel1, ηλεκτροκίνηση και εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Η χάραξη χωροθετείται στο μεγαλύτερο τμήμα πάνω στη χάραξη της υφιστάμενης γραμμής. Τμήμα του έργου θα υπογειοποιηθεί με τεχνικό Cut & Cover, μήκους 5,1 χλμ. περίπου.
  5. Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου Αθηνών προς Ραφήνα και σύνδεση με Λιμένα Ραφήνας, συνολικού μήκους 17 χλμ. περίπου. Έχουν εξετασθεί δύο εναλλακτικές χαράξεις:
  6. Σύνδεση της υφιστάμενης προαστιακής στάσης Παλλήνης μέσω του κατασκευασμένου σιδηροδρομικού διαδρόμου της οδού Σταυρού – Ραφήνας με το λιμάνι της Ραφήνας ή σύνδεση μέσω της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από το αεροδρόμιο (Βόρεια έξοδος αεροδρομίου) ή συνδυασμός και των δύο.

Με τη στήριξη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Τα σιδηροδρομικά έργα έρχονται στην πρώτη γραμμή, καθώς σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, διατρανώνει τη βούληση της κυβέρνησης να τρέξουν νέα έργα την επόμενη 15ετία.

Σε αυτό το πλαίσιο μαζί με την ΕΡΓΟΣΕ προωθείται και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου του οποίου το αντικείμενο θα είναι ακριβώς η προώθηση και επίβλεψη αυτών των έργων.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων της χώρας, που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ξεπερνά εκείνο των έργων μετρό στα περίπου τριάντα χρόνια που βλέπουμε υλοποίηση τέτοιων έργων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ