Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΚΑ: Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών «ξηλώνει» τα φουσκωμένα επιδόματα

ΕΦΚΑ
Πηγή: Eurokinissi

Τιμολόγια ύψους πάνω από 5.000 ευρώ που πλήρωσαν τα πρώην Tαμεία σε δικαιούχους για την καταβολή εξόδων κηδείας τα προηγούμενα χρόνια ήταν η αφορμή για να επιταχυνθεί η μείωση των γενναιόδωρων παροχών και η εξίσωσή τους με τα χαμηλά όρια του ΙΚΑ

Τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης μαζί με το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος ή τα αναπηρικά επιδόματα αποτελούν παροχές που θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και περίπου 4 χρόνια, να εξισωθούν στο πλαίσιο της έκδοσης του ενιαίου κανονισμού παροχών.

Χωρίς τον κανονισμό που θα ορίζει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, η ένωση υπό τον ΕΦΚΑ είναι μόνο στα... χαρτιά, δηλαδή απλώς διοικητική και όχι ουσιαστική. Όμως τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγαν το «αγκάθι» του νέου κανονισμού, καθώς οι αλλαγές κάθε άλλο παρά «ανώδυνες» θα είναι για τους ασφαλισμένους.

H γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, μιλώντας χθες στην εκδήλωση για την παρουσίαση του myEFKAlive, εξήγγειλε ότι ξεκινά η ενοποίηση των κανονισμών από τις παροχές σε χρήμα οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τα έξοδα κηδείας.

Προνομιούχα Ταμεία

Μέχρι σήμερα το κονδύλι των εξόδων κηδείας εμφάνιζε τεράστιες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. Προνομιούχα με φουσκωμένες παροχές θεωρούνται ορισμένα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα δουν τα επιδόματά τους να ψαλιδίζονται και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν για το ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, σταδιακά θα μειωθούν και οι υψηλές εισφορές που κατέβαλλαν οι υπάλληλοι τραπεζών και ΔΕΚΟ προς τα ταμεία τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώην ΙΚΑ χορηγεί ως έξοδα κηδείας 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 785 ευρώ στα έμμεσα μέλη, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην ταμείο δημοτικών υπαλλήλων 1.200 ευρώ.

Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείο του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών μηνιαίων μισθών και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας.

Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή 3.000 έως 5.000 ευρώ. Εως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.

Μεγάλες διαφορές στα επιδόματα από Ταμείο σε Ταμείο

Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο των τραπεζών (εκτός από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας) καταβάλλουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ, για επίδομα συμπαράστασης -δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας- έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.

Επίσης, το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης και έως 1.000 ευρώ ως παροχή ασθένειας. Ακόμα υψηλότερο, 800-900 ευρώ, είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί  το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Την ίδια ώρα, το πρώην ΙΚΑ καταβάλλει 759 ευρώ ως έξοδα κηδείας, δηλαδή σχεδόν το ¼ σε σχέση με την παροχή των προνομιούχων ταμείων, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλει το 60% των ημερομισθίων. Αμοιβή βοηθού προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας και παραπληγίας (εξωιδρυματικό επίδομα), ενώ το επίδομα κατασκήνωσης δίνεται μετά από αίτηση από τον ΟΑΕΔ με εισοδηματικά κριτήρια.

Με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού οι γενναιόδωρες παροχές θα εξισωθούν με τις παροχές του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ