Νέα
  • ΓΔ: 1447 -0.12%
  • Τζίρος: 38,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Πώς και πότε θα τα προμηθευτούν οι εργαζόμενοι για τον Αύγουστο

Πηγή: Eurokinisi

Μέχρι την Τρίτη 10 Αυγούστου έχουν περιθώριο οι εργαζόμενοι να προμηθευτούν από τα φαρμακεία 4 self test, ένα για κάθε εβδομάδα. Ωστόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους χωρίς self test αλλά με την προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι είναι οι πολίτες μετά το πέρας 15 ημερών από την τελευταία δόση του εμβολίου.

Αναλυτικά, προμήθεια δωρεάν αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου (self test), σύμφωνα με την παρ. 1, δικαιούνται όλα τα πρόσωπα του άρθρου 1, ανεξαρτήτως της προϋποθέσεως παροχής εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, καθώς και οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, που διατηρούν ατομική επιχείρηση ή εταιρεία, είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, χωρίς υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια».

Τέσσερα self tests για τον Αύγουστο

Οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, έως την Τρίτη 10.8.2021, τέσσερα (4) δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα από 2.8.2021 έως 8.8.2021, ένα για την εβδομάδα από 9.8.2021 έως 15.8.2021, ένα για την εβδομάδα από 16.8.2021 έως 22.8.2021 και ένα για την εβδομάδα από 23.8.2021 έως 29.8.2021.

Το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Οταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κ.α., ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.

Τα πρόστιμα σε εργοδότες και εργαζόμενους

Η προηγούμενη ΚΥΑ προέβλεπε την επιβολή προστίμου μόνο στους εργοδότες που επέτρεπαν σε εργαζόμενους τους να εισέρχονται στους χώρους εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου. 

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό είναι τα εξής: 

  • επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19
  • επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο
  • επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ εφόσον δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες

Με τις νέες διατάξεις, το πλαίσιο αυστηροποιείται καθώς προβλέπεται πλέον πρόστιμο και για τον εργαζόμενο. 

  • αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας και πιαστεί να δουλεύει χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ στην Εργάνη ή το έχει δηλώσει και αυτό είναι θετικό τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Διπλή ποινή για αρνητές και αμελείς

Συνεπώς με την νέα ρύθμιση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος που αρνείται να κάνει το τεστ θα έχει διπλή ποινή : 

  • Πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον βρεθεί να δουλεύει χωρίς τεστ 
  • Στέρηση μισθού για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ