Νέα
  • ΓΔ: 875.76 -2.61%
  • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χριστούγεννα με κορονοϊό: Τα όχι και τα πρέπει των εορτών

Χριστούγεννα στο Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Χριστούγεννα στο Σύνταγμα / Πηγή: Intime

Κρίσιμη θεωρείται η εορταστική περίοδος για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας από τον Ιανουάριο και μετά, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η αναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων λόγω των ημερών θα μπορούσε να αποβεί μοιραία στη συνέχεια, και μάλιστα σε μια κομβική χρονική στιγμή που αρχίζουν να αποδίδουν οι περιορισμοί του δεύτερου lockdown. 

Στο πλαίσιο αυτό, για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων θα ισχύσουν μια σειρά από μέτρα που καλό είναι οι πολίτες να έχουν υπόψη, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για αποφύγουν δυσάρεστα απρόοπτα και πρόστιμα.

Αναλυτικά, όσα πρέπει να ξέρετε για τις επόμενες μέρες:

Ρεβεγιόν σε (πολύ) στενό κύκλο

Οι φετινές γιορτές δεν θα έχουν τις συνήθεις επισκέψεις και μεγάλες παρέες που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων -όπως και της Πρωτοχρονιάς- θα είναι μεσημεριανό-απογευματινό, δεδομένης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν να καθίσουν μέχρι εννέα άτομα και αυτά προερχόμενα από δύο οικογένειες. Στόχος είναι ο εορτασμός μέσα από τη λεγόμενη «φούσκα» επαφών που δεν θα θέσει σε κίνδυνο κανέναν από τους συνδαιτημόνες. 

Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Μόνο ανήμερα στην Εκκλησία

Η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας επιτρέπεται μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, όπως και την Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου) και τα Φώτα (6 Ιανουαρίου). Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών είναι τα 50 άτομα.

Σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις για τις κατ' οίκον συγκεντρώσεις, ανήμερα των Χριστουγέννων, θα γίνονται με αποστολή sms στο 13033 στον αριθμό 6. Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

H νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο διάστημα αυτό, η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δηλώνουν πως θα είναι «παντού» έξω στους δρόμους.

Σημειώνεται επίσης ότι τις παραμονές των εορτών, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να βγουν να πουν τα Κάλαντα, καθώς φέτος δεν προβλέπεται η μετακίνηση για αυτόν τον λόγο.

Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.

Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στους ναούς, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.

Επαγρύπνηση της ΕΛΑΣ

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η ελληνική αστυνομία η οποία ετοιμάζει μπλόκο σε κάθε απόπειρα εορταστικής μετακίνησης εκτός Νομού. Παράλληλα, πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία, και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από τις 24 Δεκεμβρίου, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί το βράδυ της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο με μπλόκα σε δρόμους, σαρωτικούς έλεγχους σε αυτοκίνητα, πεζούς, ακόμη και σε σπίτια εάν υπάρξουν καταγγελίες για συνωστισμό.

«Θα γίνονται έλεγχοι σε κομβικά σημεία, όπως διόδια προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις μεταξύ νομών, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, σε ΚΤΕΛ, σε υπαίθριους χώρους και πλατείες, όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός, όπως και σε κεντρικές οδικες αρτηρίες όπου μπορεί ακόμα και δρόμοι να κλείσουν έτσι ώστε να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα που θα βρίσκονται εκεί εκείνη την ώρα» δήλωσε επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος πολίτης να μετακινηθεί μεταξύ περιφερειών.

Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ