Νέα
  • ΓΔ: 1441.61 -0.49%
  • Τζίρος: 28,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Εφιάλτης χωρίς τέλος – Δραματικές οι ώρες - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Συνεχίζεται η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Πηγή Eurokinissi

Τελειωμό δεν έχει ο εφιάλτης των πυρκαγιών που ανεξέλεγκτες καταστρέφουν περιουσίες και δάση σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες πολίτες να βιώνουν στιγμές απόγνωσης και αγωνίας. Οι ώρες παραμένουν κρίσιμες και ο στόχος της αποκλιμάκωσης όχι μόνο δεν πλησιάζει, αλλά αντίθετα συνεχώς απομακρύνεται, αφού από την Αττική ώς την Εύβοια και τη Μεσσηνία ξεσπούν συνεχώς νέα μέτωπα, ενώ η Αττική μετρά τον πρώτο νεκρό, αφού λίγο πριν τις 3.30 εξέπνευσε εθελοντής πυροσβέστης από την Ιπποκράτειο Πολιτεία που τραυματίστηκε στο κεφάλι, από πτώση στύλου της ΔΕΗ.

Παράλληλα, τη ζωή του έχασε από ανακοπή καρδίας ενώ βρισκόταν στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όσο περνούν οι μέρες και εξελίσσεται με αμείωτη ένταση η τεράστια καταστροφή, με τον κρατικό μηχανισμό ουσιαστικά να αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά, η οργή και η απόγνωση του κόσμου γιγαντώνονται και εκδηλώνονται σε κάθε ευκαιρία.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγο και στη Βαρυμπόμπη η οποία εκκενώνεται με νέο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές για λόγους ασφαλείας». Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Στις 19.30 οι εικόνες του OPEN TV έδειχνα σπίτια στο Πευκόφυτο να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Επίσης, σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Αγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Νωρίτερα, ξέσπασε και νέα εστία φωτιάς, αυτή τη φορά στο Σούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή πριν από τα Λεγραινά.

Εύβοια: Επιστρέφει η φωτιά πίσω στη Λίμνη

Ότι δεν μπόρεσε να κάψει η φωτιά στην Εύβοια την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα, απειλεί να κάψει τώρα. Πριν από λίγο, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη - έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες.

Τώρα, στην επιστροφή της μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού καίγοντας ορισμένα από αυτά. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. Αννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.

Με εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου. Ειδικότερα, κατόπιν εντολής της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Μάνη: Έκκληση για βοήθεια

Έκκληση για βοήθεια και συνδρομή από εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μάνη απηύθυνε μέσω του OPEN η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ανατολική Μάνη, Γεωργία Λυροφώνη, όπως μεταδίδει το ethnos.gr. «Έστω και την ύστατη στιγμή, ας μας ακούσουν όσοι διοικούν κι ας στείλουν μέσα», λέει η ίδια.

Όπως περιγράφει, η φωτιά έχει φτάσει στην πόλη του Γυθείου, ο κόσμος είναι μποτιλιαρισμένος και δεν μπορεί να φύγει. Η μόνη δίοδος είναι προς το χωριό Σκάλα. «Αυτή την ώρα οι φλόγες είναι σε προάστιο του Γυθείου. Δεν μπορούν τα επίγεια μέσα να σώσουν την κατάσταση. Το μέτωπο είναι τεράστιο και οι άνεμοι ισχυροί. Όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, η μάχη όμως είναι άνιση», τονίζει.

Σύλληψη για εμπρησμό

Ένας άνδρας συνελήφθη για εμπρησμό στην Καλαμάτα ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN TV και της Μίνας Καραμήτρου το Σάββατο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος μάλιστα για εμπρησμό από πρόθεση κατ' εξακολούθηση.

Σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Λακωνίας

«Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Ανατολική Μάνη, τα νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, καθώς και τα κέντρα υγείας Γυθείου, Βλαχιώτη και Αρεόπολης», όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ., «μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Γυθείου πέντε πολίτες, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, προκειμένου να τους χορηγηθεί οξυγόνο, λόγω διακοπής ρεύματος που είχε σημειωθεί, στο Γύθειο».

Ακόμη, όπως ανέφερε ο Γιάννης Καρβέλης, «υπάρχει επικοινωνία με τον δήμο για την φιλοξενία όσων πολιτών έχουν φύγει από τα σπίτια τους, λόγω των προληπτικών εκκενώσεων κοινοτήτων».

 

Εκκενώσεις και στη Φωκίδα

Ένα μέτωπο τεραστίων διαστάσεων έχει δημιουργηθεί και στη Φωκίδα, καθώς πλέον όλο και περισσότερες περιοχές τυλίγονται στις φλόγες, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται οι κάτοικοι να εκκενώσουν ακόμη και παραλιακές ζώνες.

Η φωτιά κινείται με ταχύτητα μετά την Ερατεινή και πριν λίγο ζητήθηκε να εκκενωθούν ο Πάνορμος και ο Ορμος Λεμονιάς που βρίσκονται σε μία ευθεία στα 5 χιλιόμετρα από την Ερατεινή, ενώ συγχρόνως ζητούν να εκκενωθούν και οι Αγιοι Πάντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι βρίσκονται στην περιοχή πήραν μήνυμα από το 112 που τους ζητάει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την περιοχή με κατεύθυνση προς την Ιτέα.

Φωτιές και στην Ήπειρο

Δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και καλλιέργειες έχουν γίνει στάχτη στην Ήπειρο. Ειδικότερα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σμόλικα, πάνω από τους Πάδες της Κόνοτας βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει πευκοδάσος.

Στο Πολυστάφυλο και Ρωμανό στην Πρέβεζα η φωτιά καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις. Η πυρκαγιά στο Τέροβο Ιωαννίνων τέθηκε υπό έλεγχο.

Στην Άρτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Καλογερικό έκανε στάχτη καλλιέργειες και λόγω των ανέμων έχει προχωρήσει προς τους οικισμούς Απόμερο και Μύτικας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μηχανήματα του Δήμου Αρταίων, ενώ κάνουν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα τύπου πετζετέλ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ