Νέα
  • ΓΔ: 859.67 -0.05%
  • Τζίρος: 70,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μέτρα στήριξης: Τα ποσά που θα λάβουν πυρόπληκτοι εργαζόμενοι και άνεργοι

πυρκαγιά
Πηγή: Eurokinissi

Μέτρα στήριξης όλων των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν,  στις πυρόπληκτες περιοχές εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας δίνοντας έμφαση στους πυρόπληκτους της Β. Ευβοίας.

Τι προβλέπεται για εργαζόμενους και ανέργους

Ειδικότερα, στους εργαζομένους που οι επιχειρήσεις υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, καταβάλλεται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας), με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού. 
Δηλαδή, οι εργαζόμενοι σε όλες τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών που μπορούν να μη κλείσουν, ανεξάρτητα εάν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για διάστημα έως και 3 μηνών. 

Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν για 3 μήνες το ποσό των 534 ευρώ.

Όλοι οι πυρόπληκτοι που έμειναν χωρίς δουλειά γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν υπέστησαν μερική η ολική καταστροφή αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας, θα λάβουν το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) . Για να ενεργοποιηθεί η παροχή θα πρέπει με σχετική αίτησή τους να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα για τους ανέργους των πυρόπληκτων περιοχών της Ευβοίας ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Επίσης ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

ΟΠΕΚΑ: Χορηγούνται εφάπαξ 6.000 ευρώ στους εγκαυματίες

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν υποστεί τραυματισμό από τις φωτιές και νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα άνω των 48 ωρών ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία θα λάβουν επίδομα 6.000 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, ενώ η διαδικασία των αιτήσεων και ειδικότερες προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δωρεάν φάρμακα θα χορηγηθούν σε όλους τους πολίτες,  πυροσβέστες και εθελοντές που έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα παρέχονται επουλωτικά και αναπλαστικά σκευάσματα (γέλες σιλικόνης, ενυδατικές αλοιφές, αντηλιακές αλοιφές, προϊόντα αντισηψίας), επιθέματα (σιλικόνη, γάζες), ελαστικά και πιεστικά ενδύματα ενώ διασφαλίζεται η απαραίτητη κατ’ οίκον νοσηλεία, συμπεριλαμβανομένων και των φυσιοθεραπειών και λοιπών θεραπειών αποκατάστασής τους, μέσω του Μητρώου εγκαυματιών του ΕΟΠΥΥ το οποίο συστάθηκε με το ν. 4626/2019.

Τέλος, κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ