Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το 75% των εργαζόμενων σε γηροκομεία έχει κάνει έστω την 1η δόση

Γηροκομείο
Πηγή: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

«Τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους στα γηροκομεία έχουν κάνει έστω και την 1η δόση του εμβολιασμού», δήλωσε στο Open η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις μονάδες Υγείας που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Μιλώντας στον Γιάννη Φώσκολο και την Αλεξία Τασούλη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε συγκεκριμένα πως το ποσοστό όσων έχουν κάνει έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό στις ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων φτάνει το 90% ενώ στο σύνολό τους, δηλαδή σε δημόσια, εκκλησιαστικά και ιδιωτικά γηροκομεία το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%.

«Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποίησε επίσης ότι έχουν συσταθεί οι επιτροπές που θα ελέγχουν τις αιτήσεις για εξαίρεση από το μέτρο, δηλώνοντας ότι θεωρεί πως θα είναι ελάχιστοι όσοι θα υποβάλλουν ενστάσεις. 

Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, επισήμανε πως από σήμερα θα τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς θα τρέξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως το ποσοστό των ανεμβολίαστων θα έχει μειωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τα φυσικά πρόσωπα, ως προς τα οποία συντρέχουν οι ακόλουθοι λόγοι:

α) Φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου. 

β) Φυσικά πρόσωπα με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen). 

γ) Φυσικά πρόσωπα που εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome -TTS) μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Janssen/Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού COVID-19. 

δ) Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη (heparininduced thrombocytopenia), ή με ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (antiphospholipid syndrome-APS), ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών (capillary leak syndrome). 

ε) Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, εφόσον προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης, της εξέλιξης της αποκατάστασης και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. 

στ) Φυσικά πρόσωπα με διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την 1η δόση mRNA εμβολίου κατά του κορονοϊού.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ