Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα κοινωφελή σωματεία - Τι ισχύει για κρατική χρηματοδότηση και δωρεές

euros
Πηγή: Pixabay

Σχέδιο νόμου για τα κοινωφελή σωματεία και την εθελοντική απασχόληση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενιαία ηλεκτρονική χαρτογράφηση των Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚοιΠ), δηλαδή των εθελοντικών οργανώσεων, που λειτουργούν ως σωματεία ή αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, με κοινωφελή σκοπό και οι οποίες σήμερα είναι καταγεγραμμένες σε εννέα διαφορετικά και μη διασυνδεδεμένα μεταξύ τους μητρώα υπουργείων.

Κατοχυρώνονται νομοθετικά η εθελοντική απασχόληση σε κοινωφελείς οργανώσεις, το νομικό καθεστώς των εθελοντών και η ασφαλιστική τους κάλυψη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για μια ΟΚοιΠ να της επιβληθεί πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας εάν έχει εθελοντές. Παράλληλα, θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Προβλέπονται, ειδικότερα, η δημιουργία στο Υπουργείο Εσωτερικών δύο ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες. Η πρώτη αφορά στην ελεύθερη καταχώρηση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλων των ΟΚοιΠ και η δεύτερη είναι ένα ειδικό μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται οι κοινωφελείς φορείς υπό συγκεκριμένους όρους. Στο ειδικό μητρώο δημοσιοποιείται λεπτομερειακά η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι εγγεγραμμένες σε έως τέσσερις από τις ακόλουθες υποομάδες: α) Υγεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη και Πρόνοια, β) Περιβάλλον, Πολιτική Προστασία, Ποιότητα Ζωής, γ) Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δικαιοσύνη, Διακυβέρνηση, δ) Παιδεία, Έρευνα, Πολιτισμός, ε) Καταναλωτής και στ) Διεθνής Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Συνεργασία, Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο θα μπορούν να λαμβάνουν απεριόριστη κρατική χρηματοδότηση, ενώ η κρατική βοήθεια για όσες είναι καταχωρημένες μόνο στη βάση δεδομένων έχει ανώτερο όριο τα 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η εγγεγραμμένη ΟΚοιΠ θα πρέπει να τηρεί ιδιαίτερη λογιστική μερίδα και ιδιαίτερο προϋπολογισμό και απολογισμό για κάθε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ενώ θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ειδικό τραπεζικό λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα αποκλειστικά για τον σκοπό του συγκεκριμένου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Φορολογικά κίνητρα

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται τροποποιήσεις παλαιότερων διατάξεων, προκειμένου να δοθούν φορολογικά κίνητρα για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών. Μεταξύ άλλων, για δωρεές άνω των 100 ευρώ το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 40% επί των ποσών δωρεών. Για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων ως 300 τ.μ. δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τον παραχωρούντα. Τα ακίνητα που ανήκουν σε κοινωφελή ιδρύματα και τις εγγεγραμμένες ΟΚοιΠ απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων, ενώ απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα ειδικής χρήσης.

Το κείμενο του νομοσχεδίου θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr) για σχετικές παρατηρήσεις έως την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου και ώρα 18.00.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ