Νέα
  • ΓΔ: 1379.7 +1.03%
  • Τζίρος: 67,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Αττική το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης βιοαποβλήτων στην ΕΕ

Πηγή: Eurokinissi

Tο μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης βιοαποβλήτων στην ΕΕ, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, υλοποιείται σήμερα στην Αττική ενώ το 2022 θα δημοπρατηθούν πάνω από 15 αποκεντρωμένες μονάδες σε όλη την Περιφέρεια, τόνισε ο περιφερειάρχης και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρώπη Γιώργος Πατούλης, στην ημερίδα για τις πρακτικές Βιο-Οικονομιας για όλα τα τοπικά επίπεδα, που διοργανώθηκε από την Q-Plan International, στο πλαίσιο της 19ης Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Περιοχών και Πόλεων.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δημιουργηθούν πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας και οι Δήμοι θα εξοικονομήσουν ετησίως πάνω από 10 εκατ. ευρώ από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην παρέμβαση του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο των Περιφερειών και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, εστιάζοντας στη διαχείριση των βιοαποβλήτων, όπου όπως τόνισε, δίνεται ιδιαίτερο βάρος.

Ανέφερε ότι στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων ποσοστό 40% καταλαμβάνουν τα βιοαπόβλητα, τα οποία και επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους χώρους ταφής με βιοάεριο, στραγγίσματα και έντονες οσμές. «Εκτρέποντας βιοαπόβλητα από την ταφή, παράλληλα αυξάνεται η διάρκεια ζωής αυτών των χώρων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Με το πρόγραμμα επιδιώκουμε την καθημερινή συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας τόσο στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων όσο και στην αξιοποίηση των προϊόντων από την επεξεργασία τους». Ανέφερε ότι είναι το μοναδικό ρεύμα που μπορεί να κλείσει τον κύκλο του τοπικά ενώ προάγει διαδραστικά τη σχέση πολίτη και βιο-οικονομίας.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι με την ανάπτυξη του δικτύου των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Αττική, η Περιφέρεια επιδιώκει να υλοποιήσει την βιο- οικονομία στην πράξη, συνδυάζοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη».

Αναφορικά με την προώθηση του προγράμματος ανακύκλωσης βιοαποβλήτων σημείωσε ότι η Περιφέρεια ενίσχυσε με κατάλληλο εξοπλισμό τους δήμους. «Έχουν διανεμηθεί 80 νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδοι για τα οργανικά απόβλητα ενώ εντός του έτους αναμένεται να αρχίσει η διανομή άλλων 100 απορριμματοφόρων σε όλους τους δήμους».

Παρατήρησε ότι ο παραγόμενος όγκος κομπόστ περίπου 5.000 τόνοι το χρόνο από διαλεγμένα βιοαπόβλητα, είναι πολύ καλής ποιότητας και διατίθεται δωρεάν σε δήμους. «Επειδή όμως μας ενδιαφέρει και η οικονομική - αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας φροντίσαμε ήδη και πιστοποιήσαμε το κόμποστ ως υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, από τον κορυφαίο οργανισμό στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κομποστοποίησης», σχολίασε και τόνισε πως η Περιφέρεια επέλεξε τη διαχείριση των βιοαποβλήτων ως μια βασική, αλλά όχι μοναδική, δράση που θα ανοίξει νέους δρόμους.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχθεί καλύτερα ο ρόλος της βιο-οικονομίας, «δηλαδή της οικονομίας που στηρίζεται στη μετατροπή της βιομάζας σε μία γκάμα από προϊόντα από τρόφιμα και φάρμακα έως βιομηχανικά προϊόντα και ενέργεια». Υπογράμμισε πως η ΕΕ, έχει επιλέξει τη Βιοοικονομία ως τομέα στρατηγικής προτεραιότητας για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε πως συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη καθώς «Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξαγωγές που σχετίζονται με τη Βιοοικονομία υπολογίζονται σε 2,5 τρισ. USD, ή σχεδόν 12,6% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ στον τομέα εργάζονται πάνω από 25 εκατ. επιστήμονες και εργατικό δυναμικό».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ