Νέα
  • ΓΔ: 1417.59 -0.35%
  • Τζίρος: 90,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Θεσσαλονίκη: Δυο προφυλακίσεις για την απάτη με bitcoin αξίας 500.000 ευρώ

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για απάτη σε βάρος ιδιοκτήτη εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, από τον οποίο απέσπασαν bitcoins, αξίας σχεδόν μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Πρόκειται για έναν 20χρονο και την 26χρονη σύντροφό του, Ρουμάνοι υπήκοοι, οι οποίοι διώκονται για εγκληματική οργάνωση και απάτη με υπολογιστή κατά συναυτουργία, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται κι ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο φέρεται ως συνεργός τους και αναζητείται εκτός Ελλάδος, σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν στον Έλληνα επιχειρηματία ως υποψήφιοι αγοραστές ακινήτου -«φιλέτου» στη Θεσσαλονίκη, αξίας 2 εκατ. ευρώ. Αφού συμφώνησαν για την αγοραπωλησία, ζήτησαν από τον επιχειρηματία να εμφανίσει ως αντίτιμο του ακινήτου το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, ώστε να παραπλανήσουν τον συνέταιρό τους, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στα διωκτικά έγγραφα.

Για να σιγουρευτούν ότι δεν θα έχαναν τα χρήματά τους, έπεισαν το θύμα να τούς εμφανίσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι με 445.000 δολάρια σε μορφή bitcoin, τα οποία θα τούς επέστρεφε μετά την αγοραπωλησία. Σε ραντεβού που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, σε καφέ της Θεσσαλονίκης, ο επιχειρηματίας έδωσε στο ζευγάρι ένα στικάκι usb με κωδικούς για να ξεκλειδώσουν το ψηφιακό πορτοφόλι, και τότε, σύμφωνα με τη δικογραφία, η 26χρονη φέρεται να αντικατέστησε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο το στικάκι με ένα άλλο, κενό.

Με το στικάκι και τους κωδικούς ανά χείρας, εξαφανίστηκαν και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό τη Γερμανία.

Ο επιχειρηματίας αντιλήφθηκε την απάτη και ειδοποίησε την αστυνομία, που κατόπιν επιχείρησης συνέλαβε τους αλλοδαπούς πριν ανέβουν στο αεροπλάνο. Οι ίδιοι, στην απολογία τους ενώπιον της ανακρίτριας, φαίνεται πως αποδέχθηκαν μέρος των κατηγοριών, τονίζοντας όμως ότι και οι ίδιοι έπεσαν θύματα απάτης από τον φερόμενο συνεργό τους. Η ροή των κρυπτονομισμάτων ερευνάται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Europol.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ