Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργεί εστίαση και λιανεμπόριο - Οι αλλαγές για ανεμβολίαστους

Πηγή: Eurokinissi

Τα νέα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού που ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μαζί με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο και το πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη.

Οι νέοι περιορισμοί έχουν στο επίκεντρό τους τους ανεμβολίαστους ενώ η έξαρση των κρουσμάτων οδήγησε το κυβερνητικό επιτελείο να πάρει και μέτρα αποσυμφόρησης των ΜΜΜ και των χώρων εργασίας. «Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Η δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνει αλλαγές στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους καθώς και κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης στην εργασία. 

Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης

Ειδικότερα, αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους ανακοινώθηκε πως οι περιορισμοί είναι στοχευμένοι και δεν έχουν λογική να κλείσουν την κοινωνία και την οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα και χωρίζονται στα εξής τρία στάδια:

  1. Χώροι ανοιχτοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους όπως τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων
  2. Χώροι μόνο για εμβολιασμένους ή για ανεμβολίαστους με την επίδειξη βεβαίωσης εργαστηριακού ελέγχου (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, ανοιχτοί χώροι εστίασης, εκκλησίες κ.α)
  3. Κλειστοί χώροι (εστίαση, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά) : Η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους  - Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού

Στους ανήλικους, θα επιτρέπεται η είσοδός τους στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης με self test. Στα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν από 13/12 οι άνω των 60 θα ανανεώνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με την τρίτη δόση ενώ στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. 

Νέο ωράριο στο λιανεμπόριο από Δευτέρα

Όσον αφορά τα νέα μέτρα για τα καταστήματα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα.

Για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τ.μ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως οι έλεγχοι των πιστοποιητικών για την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα θα γίνονται από υπαλλήλους ή ιδιοκτήτες της επιχείρησης.Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ