Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Nέο Εξοικονομώ: Οι 10 παγίδες και τα μυστικά για την υψηλότερη επιδότηση

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ιδιοκτητών κατοικιών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» συνολικού ύψους 632 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Στο επόμενο δεκαήμερο θα δημοσιευτεί ο πλήρης οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, ενώ για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του προγράμματος θα περιλαμβάνεται και έξτρα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως 75% της συνολικής δαπάνης και κλιμακώνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (κατά κύριο λόγο).

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Τι πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος στην αίτησή του

  1. Θα πρέπει να φροντίσει να έχει όλα τα έγγραφα – σχέδια πολεοδομίας του ακινήτου και να προχωρήσει άμεσα σε νομιμοποίηση όποιων αυθαιρεσιών υπάρχουν πριν την αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
  2. Υπάρχει πλαφόν στον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει: α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, β) Το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9 και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου), γ) τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία,
  3. Λόγω των ανωτέρω περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται παράλληλα να επιτύχει αναβάθμιση της κατοικίας του κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με το 1ο ενεργειακό πιστοποιητικό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει τις κατάλληλες παρεμβάσεις που με το λιγότερο κόστος θα του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη
  4. Εξοικονόμηση ενέργειας. Οι παρεμβάσεις που δίνουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά την κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας.
  5. Για την επιλογή των παρεμβάσεων φυσικά, θα χρειαστεί η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή, οποίος θα δει την κατοικία και θα κάνει μελέτη για την επιλογή των καταλληλότερων παρεμβάσεων.
  6. Λόγω της μοριοδότησης που ισχύει στο νέο πρόγραμμα, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με κατασκευή προ του 1980, δίνει περισσότερα μόρια στον ενδιαφερόμενο συγκριτικά με νεότερες κατοικίες που αναβαθμίζονται και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις τους.
  7. Αρχικά είχαν βγάλει εκτός προγράμματος τις αιτήσεις για νεοαποκτηθέντα. Ωστόσο στον τελικό οδηγό θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
  8. Μπορεί να γίνει αίτηση για παρεμβάσεις σε πολυκατοικία αρκεί να αφορά τα διαμερίσματα και τα κοινόχρηστα, όχι μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις.
  9. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για αίτηση κάποιος σε κατοικία που την έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή την νοικιάζει, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημα.
  10. Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή (1) μόνο αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

Αίτηση και κριτήρια για την αξιολόγηση

- Αναβάθμιση κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με το 1 ο ενεργειακό πιστοποιητικό.
- Δεν ισχύει πλέον ο τρόπος αίτησης με την πιο γρήγορη καταχώρηση
- Πλέον θα γίνει με μοριοδότηση η οποία θα εξαρτάται από 8 παράγοντες, όπως Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βαθμοημέρες, Ενεργειακή Κλάση αρχική, Παλαιότητα κατασκευής, Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, ΑμεΑ, Πολύτεκνοι, Μονογονεϊκή Οικογένεια.

Η ακρίβεια αλλάζει τα δεδομένα - Αυξάνεται η επιδότηση

Το κύμα ακρίβειας φέρνει αλλαγές στο Νέο Εξοικονομώ, με την ηγεσία του ΥΠΕΝ να προσπαθεί να στήσει αναχώματα για την εκτόξευση των τιμών στα υλικά υποδομής.

Οι τιμές των δομικών υλικών έχουν πάρει «φωτιά» το τελευταίο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι χάλκινοι σωλήνες και τα κουφώματα αλουμινίου έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστά 16,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Η επιδότηση του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί από τα 180 ευρώ ανά τ.μ. στα 200 ευρώ με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. η επιδότηση θα αυξηθεί από τα 18.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση 2.000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 38% περισσότερες κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την Επικράτεια. 

Το Πρόγραμμα αναμένεται να αξιοποιήσουν περί τους 50.000 ιδιοκτήτες και αφορά σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες επιδοτήσεων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους. Επίσης, προβλέπονται  κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. 

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής:   

  • Σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από τον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι κλιμακωτό ανά εισοδηματική κατηγορία. 
  • Σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον αιτούντα (δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι σταθερό και ανεξάρτητο εισοδηματικής κατηγορίας. 
  • Για αιτήσεις πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.  

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση των αιτήσεων διαμορφώνονται ως εξής:  

Προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων

Περιορισμός αιτήσεων ανά ωφελούμενο:

-Για αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.

-Για αίτηση Πολυκατοικίας, για κάθε για κάθε ΑΦΜ διαχείρισης Πολυκατοικίας είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.

-Για τα συμμετέχοντα διαμερίσματα ως μέρος αίτησης Πολυκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή περισσότερων αιτήσεων συμμετεχόντων διαμερισμάτων, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Ωστόσο, ισχύει το προβλεπόμενο όριο σώρευσης επί του συνόλου της επιχορήγησης.

Περιορισμός αιτήσεων ανά κατοικία: Για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα, Πολυκατοικία, ή διαμέρισμα ως μέρος αίτησης Πολυκατοικίας) του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση. Κατοικίες, με την άνω έννοια, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων με ενεργή αίτηση σε κάποιον από τους κύκλους των Προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, για τα οποία επιτρέπεται να μετέχουν ως διαμέρισμα-μέρος αίτησης σε πολυκατοικία αλλά μόνον για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου, στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί.

Ο έλεγχος για την τήρηση των ανωτέρω αφορά το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα και πραγματοποιείται από τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος πριν την έκδοση της οικείας απόφασης υπαγωγής. 

Ειδικές Προϋποθέσεις υποβολής για Πολυκατοικίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αίτηση Πολυκατοικίας, που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, συνδέεται με τις επιμέρους αιτήσεις των συμμετεχόντων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Για να υποβληθεί αίτηση Πολυκατοικίας:

• Η πολυκατοικία πρέπει να έχει σε ισχύ αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας».

• Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτησηΠολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των  ιδιοκτητών, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στοΠρόγραμμα.

 • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

• Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις

• Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ