Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον κλοιό της κακοκαιρίας η χώρα: Πνίγηκαν Ζάκυνθος και Ηλεία - Πότε αλλάζει ο καιρός

Κακοκαιρία
Πηγή: Ευρωκίνηση

Πλημμύρες και καταστροφές καταγράφονται σε πολλά σημεία της χώρας, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας που πλήττει από το πρωί ολόκληρη την Ελλάδα

Στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει βρεθεί η Ζάκυνθος. Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρησαν δρόμοι, σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής.

Φερτά υλικά από το βουνό, έφραξαν κεντρικούς δρόμους ενώ από τη μανία των ανέμων στο Καλαμάκι ξηλώθηκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριάξύλινες πέργκολες διαλύθηκαν ολοσχερώς.

κακοκαιρία
Πηγή: Ευρωκίνηση

Η μεγάλη κακοκαιρία έπληξε κυρίως την πόλη της Ζακύνθου, το Αργάσι, το Καλαμάκι και το Βασιλικό όπου σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ τόνοι λάσπης έκλεισαν τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από το Αργάσι προς το Βασιλικό

κακοκαιρία
Πηγή: Ευρωκίνηση

Ίδια εικόνα και στην Ηλεία εκεί όπου σε λίμνες μετατράπηκαν το πρωί της Παρασκευής Γαστούνη, Βαρθολομιό και Λεχαινά. Στην Αττική σημειώνονται βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, χωρίς ωστόσο να έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα. 

κακοκαιρια
Πηγή: Ευρωκίνηση

Τι προσέχουμε στην κακοκαιρία

Σημειώνεται πως η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει απευθύνη από την Πέμπτη σε συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες: 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πως θα κυμανθεί ο καιρός σήμερα

 

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά που γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, θα επικρατήσουν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά πάνω από τα 1500 μέτρα. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νότια. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα η ορατότητα να είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 8-9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -3 έως 13, στην Ήπειρο από 1 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 0 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18-19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17-18 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 8 έως 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις ως 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας τις απογευματινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι αρχικά με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 17-18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αρχικά νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και αναμένονται βροχές από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις ως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 5 έως 11-12 βαθμούς.

Πότε σταματούν τα ακραία φαινόμενα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ημέρες έως την Τρίτη καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα σαρώσουν την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη και της κίνησης του αεροχειμάρρου.

Υπενθυμίζουμε πως ο σχηματισμός ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Αιτία γι' αυτό, σύμφωνα με το meteo, είναι η αλλαγή στη διεύθυνση του αεροχειμάρρου από δυτική σε βόρεια πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ