Νέα
  • ΓΔ: 953.71 +0.22%
  • Τζίρος: 24,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βουλή: Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των σεισμόπληκτων του Μαρτίου στην Αρωγή

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα ανοίγει τον δρόμο για την υπαγωγή των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr , ώστε οι πληγέντες να δικαιούνται τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με την προκαταβολή, μέσω της πλατφόρμας που θεσμοθετήθηκε μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου του 2021, αλλά δεν ήταν αυτό το πλαίσιο διαθέσιμο για τους σεισμόπληκτους της περιοχής της Θεσσαλίας που είχε πληγεί από τον σεισμό την 3η Μαρτίου του 2021.

Οπότε για τον σεισμό στη Θεσσαλία είχαν κινηθεί διαδικασίες που τότε προβλέπονταν, δηλαδή η καταγραφή από τριμελείς επιτροπές, οι πρώτες δαπάνες οικοσκευής και οι ανάγκες πρώτης διαβίωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, και στεγαστική συνδρομή, όπως προβλεπόταν μετά την πιστοποίηση από τη ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Ακριβώς όμως επειδή η νεότερη πλατφόρμα είναι πιο γενναία, δουλεύουμε ώστε να εντάξουμε και τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας σε αυτή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών που απάντησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ  Άννας Βαγενά-Κηλαηδόνη.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές και παροχής οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων πολιτών. Αυτό δηλώνει, εξάλλου, η θεσμοθέτηση του σχήματος της κρατικής αρωγής. Δουλεύουμε για να αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές, καθώς δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Αυτές, μάλιστα, βαίνουν και αυξανόμενες λόγω της κλιματικής κρίσης το τελευταίο διάστημα. Όμως, υποχρεούμαστε να αντιτάξουμε έναν σχεδιασμό που θα μειώνει τις συνέπειές τους τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης. Και αυτό κάνουμε», είπε ο κ. Πέτσας.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σήμερα, εννέα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ της 3ης Μαρτίου 2021, που έπληξε τον νομό Λάρισας, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, και στο Δαμάσι και στο Μεσοχώρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και για την υγεία τους και μάλιστα ενόψει του χειμώνα που έρχεται και σε καιρό πανδημίας.

Η κυρία Βαγενά-Κηλαηδόνη επισήμανε ότι στο Δαμάσι Τυρνάβου αυτή τη στιγμή περίπου εβδομήντα οικογένειες διαμένουν σε καταυλισμό που βρίσκεται δίπλα σε χαντάκι με λύματα που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι δεν έχει ανοίξει, μέχρι σήμερα, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των πληγέντων ώστε να λάβουν τις προκαταβολές για την αποκατάσταση των σπιτιών τους. Αυτό συμβαίνει, είπε η Άννα Βαγενά, ενώ το κόστος των οικοδομικών υλικών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και γι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την απαλλαγή των δικαιούχων από τον ΦΠΑ 24%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ