Νέα
  • ΓΔ: 787.8 -2.25%
  • Τζίρος: 49,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Επιδημία» οι ηλεκτρονικές απάτες – Οδηγίες για να μην χάσετε χρήματα

Πηγή: Pixabay

Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» αδειάζει τους λογαριασμούς! Τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα: κινούνται παράλληλα με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Απατεώνες αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, που παραπλανήθηκαν από μηνύματα που έλαβαν, θεώρησαν ότι είναι από την τράπεζά τους και αποκάλυψαν τους μυστικούς τους κωδικούς. Θύμα μιας τέτοιας απάτης μίλησε στην ΕΡΤ και περιέγραψε πώς έχασε 10.000 ευρώ.

Πίστεψε ότι το sms που έλαβε είχε σταλεί από την τράπεζά του, άνοιξε το συνημμένο σύνδεσμο (link) και καταχώρησε εκεί τους προσωπικούς κωδικούς του: αυτές ήταν οι λανθασμένες κινήσεις του άνδρα που έπεσε θύμα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» και έχασε μέσα σε λίγες ώρες 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, το θύμα ηλεκτρονικής απάτης ανέφερε: «ενώ εξηγώ στην τράπεζα τι έγινε, μου έρχονται μηνύματα για χρεώσεις 5500 από αγορές από σάιτ του εξωτερικού, 2000 από την κάρτα μου, από σάιτ πάλι και άλλα 2500 ευρώ από το λογαριασμό μου, που τα μετέφεραν σε δικό τους. Το email που σου έρχεται είναι ίδιο με της τράπεζας και σου ζητάει να βάλεις τους κωδικούς για να κάνεις μια συνήθη διαδικασία. Μοιάζει τόσο πολύ που είναι αδύνατον να το ξεχωρίσεις».

Στη μέθοδο απάτης fishing, τα link που αποστέλλονται με email ή με sms, οδηγούν σε αποκαλούμενες «κάλπικες» ιστοσελίδες, που μοιάζουν πολύ με τις πραγματικές τραπεζών και οργανισμών.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους πολίτες να μην ανοίγουν ποτέ τα link που δέχονται με περίεργα ηλεκτρονικά μηνύματα ή με sms και να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους αν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο.

«Καμία τράπεζα-οργανισμός, δεν θα ζητήσει ποτέ με mail ή sms, να βάλετε τους κωδικούς σας», τονίζει ο Παναγιώτης Πιέρρος, ιδιοκτήτης εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Οι ειδικοί προτείνουν ακόμη οι παραλήπτες ύποπτων μηνυμάτων να μην απαντούν σε αυτά, και να έχουν εγκαταστήσει αντιικό πρόγραμμα προστασίας στην ηλεκτρονική συσκευή τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ