Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κορονοϊός: Η Moderna ετοιμάζει ειδικό εμβόλιο για τη μετάλλαξη Ομικρον

Εμβόλιο της Moderna
Εμβόλιο της Moderna / Πηγή: AP Images

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη ειδικού εμβολίου για την παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σύντομα.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, δήλωσε επίσης ότι η Moderna θα είναι σε θέση να παραδώσει 2 έως 3 δισεκατομμύρια αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid εντός του έτους.

Εντείνεται η πίεση στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας από την Ομικρον

Την ίδια στιγμή, τα συστήματα υγείας πολλών χωρών της Ευρώπης δέχονται πίεση εκ νέου λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού που εξαπλώθηκε γρήγορα στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, καθώς μεγάλος αριθμός υγειονομικών είτε έχει μολυνθεί από την covid-19 είτε παραμένει σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.

Στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιταλία αλλά και αλλού οι υγειονομικοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Την Παρασκευή οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την ανάπτυξη στρατιωτών προκειμένου να στηρίξουν τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και μεγάλη πίεση λόγω του αριθμού ρεκόρ των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα.

«Η Όμικρον σημαίνει περισσότεροι ασθενείς και λιγότερο προσωπικό», δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), ο καθηγητής Στίβεν Πόουις.

Στις ΗΠΑ τα νοσοκομεία αναβάλλουν μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες και προσωπικό. Στην Ισπανία το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης δέχεται τόσες πιέσεις που στη βορειοανατολική επαρχία Αραγονία οι αρχές έδωσαν άδεια να επιστρέψουν στη δουλειά συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές.

«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι η πρωτοβάθμια υγεία δεν μπορεί να φέρει σε πέρας επαρκώς ούτε την ιχνηλάτηση των επαφών τους ούτε την εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και τα κανονικά της καθήκοντα», επεσήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές, έχουν πληγεί περισσότερο, ανακοίνωσε το ισπανικό συνδικάτο νοσηλευτών SATSE, επικαλούμενο το παράδειγμα της Ανδαλουσίας όπου το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου περισσότερο από το 30% των υγειονομικών που βρίσκονταν σε άδεια λόγω covid-19 ανήκαν σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ