Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κακοκαιρία: Ο «Διομήδης» σφυροκοπά Θεσσαλία, Μαγνησία και Μακεδονία

Καταστροφές στην περιοχή των Φαρσάλων από την κακοκαιρία / Πηγή: Eurokinissi

Την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας «χτύπησε» η κακοκαιρία «Διομήδης», όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, προσθέτοντας ότι εκτιμούν πως το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μέσω της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε να στείλουν ακόμη ένα μήνυμα μέσω του 112 στους πολίτες της Μαγνησίας έτσι ώστε να ενημερωθούν και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

Ο υπουργός μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο όγκος νερού σε χιλιοστά έχει φτάσει πάνω από τα 120 χιλιοστά σε περιοχές της Μαγνησίας την ώρα που στην Αττική σε ετήσια βάση πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Σχετικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες προληπτικές απομακρύνσεις. «Ζητήσαμε από κάποια χωριά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, κι αυτό έγινε με τάξη και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του σωστού συντονισμού που έγινε και της προεργασίας / ετοιμότητας σε ρέματα, περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα από αυτά τα φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω, θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία γι αυτό είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες να αφήσουμε ανοιχτές τις οδούς γιατί έρχεται και χιόνι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό συντονισμό ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στο 112 είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που δεν έχει σταλεί μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και στις βόρειες Σποράδες. «Πρέπει να ακολουθούν την οδηγία του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων καθώς υπάρχει πολύ βροχή. Μάλιστα εξαιτίας του χιονιού που άρχισε να πέφτει και του νερού, θα έχουμε μεγαλύτερη απορροή όσο εξελίσσεται η μέρα. Γι αυτό περιορισμός μετακινήσεων οπωσδήποτε.

Όποιος χρειαστεί οποιαδήποτε ανάγκη ή καταφεύγει στο 112 ή σε τοπικές αστυνομικές αρχές. Ήδη η Πυροσβεστική, η Aστυνομία, η Πολιτική Προστασία είναι διεσπαρμένη σε διάφορους χώρους έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν περιορίσει τις επιπτώσεις αλλά δίχως την συναίνεση και τη συνεργασία των πολιτών όλα αυτά δεν μπορούν να πετύχουν στο 100%. «Επιμένουμε πάντα σε τέτοιες στιγμές όπου αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κακοκαιρία, ότι χρειάζεται η απόλυτη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Αυτός είναι ο ρόλος του υπουργείου μας, ο συντονισμός αλλά και η συνεργασία με τους πολίτες. Αυτή η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες στη διαχείριση κρίσεων και το αποδεικνύει κάθε μέρα. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογική διαχείριση των κρίσεων, συνεργασία και συνέργειες, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας και αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Σε επιφυλακή είναι Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης». Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου, από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης - Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία), στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ), στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).

Περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχής έπεσαν στο Πήλιο μέσα σε μόνο 16 ώρες

Η κακοκαιρία Διομήδης πλήττει με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας. Ιδιαίτερη είναι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στο Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από την αρχή της μέρας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί δρόμοι λόγω υπερχείλισης χειμάρρων

Κλειστοί είναι από το απόγευμα δύο δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης χειμάρρων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή είναι η 8η οδός Ταγαράδων και η προέκταση της οδού Ανδρέα Παπανδέου στα Βασιλικά. Και στα δύο σημεία υπάρχει σήμανση και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακείμενες οδούς.

Κλειστά τα σχολεία στη Σαμοθράκη λόγω χιονόπτωσης και θυελλωδών ανέμων

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη, καθώς και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος, με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Γαλατούμου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαλατούμος, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων, έντασης 10 μποφόρ, καιρικά χαρακτηριστικά τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν στη διάρκεια της νύχτας, αποφασίστηκε η μη λειτουργία των σχολείων. «Είναι επικίνδυνες όλες οι διαδρομές… Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά τις 11.00 και αν αυτό συμβεί, νομίζω ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα απ' ό,τι είναι σήμερα».

Η μέχρι τώρα ένταση των καιρικών φαινομένων δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, δηλώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, ενώ όπου σημειώθηκαν, έχουν διευθετηθεί. «Υπήρξε ένα πρόβλημα στη νότια πλευρά του νησιού με δύο-τρία ρέματα που είχαν κατεβάσει φερτά υλικά, εγκλωβίζοντας κάποιους κτηνοτρόφους. Τους απεγκλωβίσαμε και επέστρεψαν ασφαλείς στα σπίτια τους... Είμαστε καλά. Το εκχιονιστικό του δήμου είναι έξω, από το μεσημέρι, καθαρίζοντας συνεχώς το οδόστρωμα ώστε να μην πάρει ύψος το χιόνι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σημείο του οδικού δικτύου που να μην μπορεί να κυκλοφορήσει αυτοκίνητο», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά γιατί υπάρχει συντονισμός και η Περιφέρεια μπορεί να βγάλει μηχανήματα αργότερα αν επιδεινωθεί η κατάσταση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ