Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

EastMed: Γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακυρωθεί - Τι λέει ο Τσαρλς Eλληνας

Πηγή: IGI Poseidon
Πηγή: IGI Poseidon

Παρελθόν μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι ο σχεδιασμός κατασκευής του αγωγού EastMed, που πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, παρακάμπτοντας την Τουρκία, εκτιμά ο Τσαρλς Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογοναθράκων.

Ο Ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου τονίζει ότι ήρθε η ώρα να δοθεί προτεραιότητα στα διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας στο ethnos.gr μετά την δημοσιοποίηση του non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- όπου προτείνεται η εγκατάλειψη κατασκευής του EastMed τόσο για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας όσο και εξαιτίας των εντάσεων που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο- ο κ. Έλληνας τονίζει ότι «έχει ξεπεραστεί αυτή η ιδέα και πρέπει να την αφήσουμε πίσω. Και να μην την αφήσουμε αυτήν την στιγμή, θα την αφήσουμε πίσω έτσι και αλλιώς γιατί οι μελέτες που γίνονται θα φτάσουν σε συμπέρασμα πριν το τέλος του χρόνου και το συμπέρασμα από πλευράς Ευρώπης είναι ξεκάθαρο: δεν χρειάζεται η Ευρώπη νέους αγωγούς φυσικού αερίου. Είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει αν το εγκαταλείψουν και επίσημα όλες οι πλευρές γιατί η προσήλωση στον EastMed μας δυσκολεύει από το να αναγνωρίσουμε άλλες διεξόδους και να στραφούμε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όταν συγκεντρωνόμαστε πάνω σε έργα τα οποία δεν είναι εφικτά μας κάνει ζημιά. Μας σπρώχνει προς κατευθύνσεις που δεν είναι υλοποιήσιμες».

Ο EastMed είναι αναχρονιστικός - Από ενεργειακό έργο μετατράπηκε σε πολιτικό

Ο EastMed σχεδιάστηκε έχοντας ως στόχο την προμήθεια με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, απέναντι στα ενεργειακά δίκτυα που έρχονται από τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. «Πλέον είναι αναχρονιστικός και ξεπεράστηκε. Οι ευκαιρίες χάθηκαν. Έπρεπε να γίνει αυτό το έργο σχεδόν πριν σχεδόν 10 χρόνια, όχι τώρα» εξηγεί ο πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμπληρώνει: «Αν και άρχισε σαν ένα ενεργειακό έργο και η ιδέα του ξεκίνησε μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων Αφροδίτη και Leviathan, τα χρόνια πέρασαν, χωρίς να προωθηθεί το πρότζεκτ και κατέληξε να είναι ένα πολιτικό έργο».

Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του έγινε το 2020 στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χωρίς την παρουσία της ιταλικής πλευράς. «Όσο πλησιάζαμε στο 2020 το έργο γινόταν και πιο πολύ πολιτικό παρά ενεργειακό. Τώρα είναι εντελώς πολιτικό και όχι μόνο μας σπρώχνει προς λανθασμένες κατευθύνσεις στο θέμα της ενέργειας αλλά δεν συμβάλει και στην ειρήνη στην περιοχή» τονίζει ο κ. Έλληνας, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι αμφισβητήσεις του αγωγού όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και τα σενάρια αλλαγής όδευσης του αγωγού που επρόκειτο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο μεγαλύτερη σύγχυση προκαλούν.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ