Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εργαζόμενοι: Πώς θα πληρωθούν τις αργίες της κακοκαιρίας - Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Η ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στόχο έχει να πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1) από τους εργοδότες τους το μισθό τους.

Επιδότηση των εισφορών

Ωστόσο οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ανεστάλη η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης το πακέτο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει στο 36,66% του μεικτού μισθού.

Για παράδειγμα:

Ο κατώτατος μισθός των 663 ευρώ έχει εργατικές εισφορές 93,61 ευρώ και εργοδοτικές 149,44 ευρώ: Σύνολο 243,95 ευρώ για όλο τον μήνα φυσικά.

Η επιδότηση θα αφορά δύο ημέρες, δηλαδή, 10 ευρώ.

Όταν λειτουργεί η επιχείρηση

Από τη άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατ' εξαίρεση, εάν ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους λόγω αδυναμίας εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η κακοκαιρία και δεν ευθύνονται οι ίδιοι λόγω ανωτέρας βίας, πληρώνονται κανονικά.

Το ίδιο ισχύει και για την περασμένη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία δεν είχε επιβληθεί αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όσοι εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά τους λόγω της κακοκαιρίας, προχθές Δευτέρα, δεν κινδυνεύουν να χάσουν την ημερήσια αναλογία του μισθού τους, καθώς αυτός τους οφείλεται κανονικά από την επιχείρηση. 

Η γκρίζα ζώνη

Οπως αναφέρουν ειδικοί εργατολόγοι, η νομοθετική ρύθμιση ήταν μάλλον απαραίτητη έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες για τον μισθό των εργαζομένων τις δύο αυτές ημέρες (25/1 και 26/1), κατά τις οποίες επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στον Αστικό Κώδικα, υπάρχουν προβλέψεις που θα μπορούσαν να δώσουν την ερμηνεία πως στην περίπτωση υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων για λόγους «ανωτέρας βίας», ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού.  

Ποιες περιοχές αφορά

Οι περιοχές οι οποίες με απόφαση κηρύχθηκαν για την Τρίτη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων, είναι η περιφέρεια Αττικής, οι νομοί Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, οι Σποράδες και η Κρήτη.

Για σήμερα Τετάρτη, με νέα απόφαση, η αργία ισχύει για την Αττική, τη Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Κλειστά καταστήματα και τράπεζες

Κλειστά θα είναι σήμερα, Τετάρτη, τα εμπορικά καταστήματα και οι τράπεζες, ενώ ανοικτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ αλλά μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ