Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Πότε ο ιός θα γίνει ενδημικός – Απάντηση από τον καθηγητή Κ. Γουργουλιάνη

Πηγή: Eurokinissi

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού με βάση τα σημερινά δεδομένα, που δείχνουν ότι  η ανοσία του πληθυσμού από τους εμβολιασμούς και τις νοσήσεις κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, εμφανίζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σημειώνει στο ethnos.gr ότι από τα μέσα της άνοιξης και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει και για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Όπως υποστηρίζει, ο ιός θα παραμείνει, ωστόσο, αν δεν αλλάξουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με την εμφάνιση κάποιας νέας ιδιαίτερα μεταδοτικής και περισσότερο θανατηφόρας μετάλλαξης, η εικόνα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το περασμένο. Θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και κάποιοι άνθρωποι θα ταλαιπωρηθούν, κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτοι και όσοι δεν έχουν ανοσία, αφού θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομεία, ωστόσο, ο αριθμός τους θα είναι πολύ χαμηλότερος και το σύστημα υγείας θα δέχεται πολύ μικρότερη πίεση. Ουσιαστικά εκτιμάει ότι ο κορονοϊός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα όπως η εποχική γρίπη και οι συνέπειές του θα είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτήν.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, όμως, αυτήν τη στιγμή, τονίζει, δεν είναι δυνατό να εκφραστεί κάποια ασφαλής άποψη, για το αν θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε έτος ή συχνότερα.

Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, ο αριθμός των θανάτων και η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα δείξουν πώς θα κινηθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα αλλά και σε βάθος χρόνου. Και στους δύο τομείς υπάρχουν θετικά μηνύματα, όμως, για να ενισχυθεί περαιτέρω η αισιοδοξία, θα πρέπει να δούμε τις εξελίξεις και το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ