Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: «Οχι» ως αναμνηστική δόση το Novavax - Τι είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους

«Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση», τόνισε σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας πως το συγκεκριμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό «θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε παράλληλα πως στην Ελλάδα ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολοίπονται 324.000.

Όσον αφορά τη σημερνική συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, ο ίδιος αποκάλυψε πως τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η «όρθια διασκέδαση», τα γήπεδα και στο τι θα αποφασιστεί τελικά για τη διεξαγωγή των καρναβαλιών. 

«Ο μεγάλος αριθμός νεκρών των τελευταίων ημερών εξαιτίας της πανδημίας οφείλεται εν πολλοίς και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό (σ.σ. η αύξηση των κρουσμάτων) θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων».

«Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση», υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μετρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».

«Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορονοϊό»

Αναφερόμενος στα διασπορά του κορονοϊού που συναντάται στα παιδιά, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε: «Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό. Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε κι εμείς. Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες. Δεν τίθεται κίνδυνος».

«Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορονοϊό. Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C», είπε ακόμα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, υπογράμμισε ότι αυτός είναι πολυπαραγοντικός, λέγοντας συγκεκριμένα: «Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βλέπουμε τον αριθμό από την αρχή της πανδημίας έως τώρα, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια».

Για το ζήτημα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε: «Καλώς ή κακώς το σύστημα Υγείας έχει προσαρμοστεί στα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή. Αυτή είναι από τον Σεπτέμβριο. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα και το σύστημα έχει προσαρμοστεί. Θεωρώ δεδομένο -και με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού- ότι θα δοθεί παράταση σε αυτήν την αναστολή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα