Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

myCar: 25.000 ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει ψηφιακά πινακίδες

Οχήματα / Πηγή: Intime
Οχήματα / Πηγή: Intime

Πάνω από 25.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία το όχημα τους, ενώ περισσότεροι από 170.000 έχουν επισκεφτεί την πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

► Διαβάστε: Πώς θα θέσετε το όχημά σας σε ακινησία

Φέτος, λόγω της πανδημίας, η ΑΑΔΕ καλεί τους πολίτες που επιθυμούν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους, να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, μέσω της πλατφόρμας myCar. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι επισκέψεις των πολιτών στις εφορίες, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τις 600.000 ετησίως για αιτήματα ακινησίας, αλλά και επανακυκλοφορίας.

Το myCar εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, κοινωνική επιταγή που το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε αναγκαιότητα εξαιτίας της πανδημίας. Οι πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών αφορούν σε μία δέσμη των μέτρων που έλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη δύσκολη περίοδο της νόσου Covid-19, για την εξ αποστάσεως λειτουργία του Δημοσίου, με σκοπό την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η άυλη συνταγογράφηση, ο μετασχηματισμός των ΚΕΠ, η forma.gov.gr, το Μητρώο Πολιτών κ.α.

Τα πέντε βήματα για την κατάθεση

Διαδικτυακά και με πέντε απλά βήματα μπορούν οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, σε περίπτωση που θα τα θέσουν σε ακινησία. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myCAR η οποία πρόκειται να ανοίξει όταν δημοσιευθεί η σχετική απόφαση.

Τα πέντε βήματα περιγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών οχημάτων.

Οι ιδιοκτήτες αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, οδηγούνται στην αρχική σελίδα των τελών κυκλοφορίας, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:

- να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών
- να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στην σελίδα, όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες.

Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ).Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

Τότε, οδηγούνται στη σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ).

Στη συνέχεια, κάνουν κλικ στο σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι

  • το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
  • δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.
  • Τι θα συμβεί σε περίπτωση παράβασης

Τα πρόστιμα

Αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε -πλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής-, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διακρατούνται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ. Ιδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του -σε ακινησία- οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ